Відбулась чергова консультативна зустріч для місцевих рад та жителів територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань на тему «Правові засади та практичні аспекти запобігання корупції». Захід відбувся у межах взаємодії відділення Юридичної клініки Харківського національного університету внутрішніх справ у м. Вінниці з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

У зустрічі взяли участь голови територіальних громад і районних рад, фахівці відділів і підрозділів служб територіальних громад, районних рад, жителі територіальних громад, а також курсанти-клініцисти.

Представники усіх громад Вінниччини підготували для експертів запитання за темою зустрічі, які найбільше їх хвилюють.

Модераторкою заходу виступила заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, експертами – доцент кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 ХНУВС Олександр Пабат і головна юристка сектору «Погребищенське бюро правової допомоги» Юлія Плахтій.

Відкрив захід керівник секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, який наголосив, що недопущення корупційних проявів є одним із провідних напрямів розбудови вітчизняних органів місцевого самоврядування.

Олександр Пабат детально проаналізував діяльність основних суб'єктів запобігання та протидії корупції, торкнувся питання розмежування дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності за корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, сумісництва та суміщення у публічній службі. Експерт ґрунтовно розібрав питання обмежень щодо одержання подарунків, реального і потенційного конфлікту інтересів, а також надав деякі поради щодо запобігання корупції саме у територіальних громадах.

Юлія Плахтій наголосила на важливості побудови культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень. Вона окремо детально проаналізувала положення міжнародних конвенцій та вітчизняних нормативно-правових актів, які формують правовий статус викривача корупції, охарактеризувала роль системи безоплатної правової допомоги в захисті прав викривача в Україні.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда закликали представників територіальних громад готувати проблемні питання до наступної зустрічі, яка буде присвячена порядку використання земель історико-культурного призначення.

ВЗГ ХНУВС