06.05.2022 Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою України законопроект № 4284 від 29.10.2020 «Про дерадянізацію законодавства України».

Відповідно до його положень, до Кодексу Законів України про працю вносяться зміни, якими, зокрема, ухвалено нову редакцію статей  202-204, 206, 208, 210-216 КЗУпП в частині: 

  1. порядку надання пільги для працівників, які навчаються у закладах середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти;
  2. часу щорічних відпусток працівникам, які навчаються у закладах освіти;
  3. врегулювання порядку надання відпустки без збереження заробітної плати працівникам, допущеним до вступних іспитів у заклади вищої освіти;
  4. надання додаткових відпусток у зв’язку з навчанням у закладах фахової передвищої, вищої освіти, закладах післядипломної освіти та аспірантурі.

Також відповідним законопроектом вносяться зміни до Житлового кодексу, зокрема щодо державного регулювання у сфері житлових відносин, управління в галузі використання і забезпечення схоронності житлового фонду, громадського контролю за забезпеченням громадян жилими приміщеннями, порядку обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов тощо.

Із повним текстом закону можна ознайомитися за посиланням: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/4467 

Особливо важливим є те, що відповідно до Перехідних положень зазначеного законопроекту Кабінету Міністрів України, протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом необхідно розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проекти Житлового кодексу України, Трудового кодексу України та Кодексу України про адміністративні проступки.

Завідувач науково-дослідної лабораторії
з проблем наукового забезпечення 
правоохоронної діяльності
та якості підготовки кадрів                                     Костянтин БУГАЙЧУК