НДЛ виконує ряд довготривалих наукових проектів, таких як «Безпека та довіра», «Молодь та наркотики», «Українське лонгітюдне дослідження» тощо, які включені у регіональні програми правоохоронного спрямування, стратегію розвитку Харківської області на 2021–2027 роки, реалізуються в рамках багатосторонніх договорів про співпрацю та міжнародних меморандумів. За результатами вказаних проектів щорічно видаються підсумкові монографії, які презентуються представниками профільних державних органів та органів місцевого самоврядування, а також широкому загалу та ЗМІ. Результати проектів відображаються у наукових статтях та монографіях, які видаються у вітчизняних та закордонних виданнях, що індексуються науковометричними базами Scopus та Web of Science. Результати презентуються на міжнародних конференціях світового рівня за кордоном. Проекти об’єднують мультидисциплінарні міжнародні команди дослідників, що сприяє інтеграції у українських дослідників у світовий науковий простір.

 

Проект «Безпека та довіра»

Моніторинг «Безпека та довіра» реалізується на регулярній основі з 2013 року. Дослідження спрямоване на вимірювання ключових показників ефективності роботи правоохоронних органів Харківщини з точки зору громадськості (вимірювання рівня довіри населення до правоохоронних органів, сприйняття рівня злочинності, ефективності виконання покладених на поліцію завдань та поведінкових маркерів, що відбивають оцінку стану забезпечення публічної безпеки та порядку), а також визначення ключових проблем правоохоронної діяльності на місцевому рівні й очікувань місцевих мешканців від правоохоронних органів (таргетування роботи правоохоронних органів) з метою втілення засад «Ком’юніті полісінг» і проблемно орієнтованої моделі поліцейської діяльності в роботу практичних підрозділів Національної поліції на місцях. Метод дослідження – інтернет-опитування (веб-опитування). У 2022 році дослідження поширено на територію інших областей України. Монографія за результатами дослідження видається щорічно, презентується представникам профільних державних органів та органів місцевого самоврядування, а також широкому загалу та ЗМІ.

Посилання: https://doi.org/10.32631/sf2022

 

Проект «Молодь та наркотики»

Моніторинг залежної поведінки та інших поведінкових відхилень «Молодь та наркотики» реалізується на регулярній основі з 1995 року. Це найстаріший регулярний моніторинг залежної поведінки в Україні. Мета дослідження – спостереження за динамікою розповсюдження вживання наркотиків та інших форм залежної поведінки серед молоді м. Харкова. Досліджується структура та динаміка вживання наркотиків серед молоді, контакти з розповсюджувачами наркотиків, протиправна та девіантна поведінка, проводиться скринінг психічних та поведінкових розладів тощо. Метод дослідження – інтернет-опитування (веб-опитування).

Монографія за результатами дослідження видається щорічно, презентується представникам профільних державних органів та органів місцевого самоврядування, а також широкому загалу та ЗМІ.

Посилання: https://doi.org/10.32631/dr2021

 

Проект «Українське лонгітюдне дослідження»

З 2021 року дослідження було поширене на території інших областей України у рамках ULS+ додаткового модуля Українського лонгітюдного дослідження (Ukrainian Longitudinal Study – ULS), яке виконується міжнародним дослідницьким консорціумом до якого входить Харківський національний університет внутрішніх справ, Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи (психологічна служба), Державна установа «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», Державна установа «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», Мічиганський університет та Університет Вейна (США).

Посилання: https://doi.org/10.32631/dr2021

 

Проект програми Горизонт Європи «РЕЗОНАНТ» (грантова угода № 101132439)

Проект «РЕЗОНАНТ» – це міждисциплінарна дослідницька співпраця з питань іноземного втручання, придушення та маніпулювання інформацією у спільнотах діаспори (RESONANT - multidisciplinary research cooperation on information suppression and diaspoRa communitiES as a target of fOreign iNformation mAnipulation aNd inTerference).

Цілями проекту РЕЗОНАНТ є: захист фундаментальних прав та свобод від можливих загроз, що випливають із придушення інформації, як частини іноземного втручання та маніпулювання інформацією авторитарними режимами, у тому числі з боку Росії; виявлення тактик, методів та процедур які були задіяні в іноземних операціях з маніпулювання інформацією; поглиблене розуміння поведінкових і суспільних наслідків придушення та розповсюдження недостовірної інформації (фейків) – як короткострокових, так і довгострокових; розробка політичних та практичних рекомендацій, інструментів і методології для виявлення та вирішення проблеми придушення та розповсюдження недостовірної інформації в Європейському Союзі та асоційованих країнах.

Проект розрахований на три роки, початок роботи над ним стартував 01 грудня 2023 року. Участь Харківського національного університету внутрішніх справ та Міністерства внутрішніх справ України у проекті Горизонт Європи РЕЗОНАНТ та інших проектах Ради Європи дозволяє впливати на формування практичних рекомендацій з боку Ради Європи, які відносяться до сфери компетенції правоохоронних органів України і розробляються в рамках подібних програм, після чого надсилаються у форматі рекомендацій для їх імплементації в Україні. Це дозволяє враховувати інтереси та використовувати досвід правоохоронних органів України у змісті таких рекомендацій на етапі їх розроблення.

Посилання на власну сторінку проекту: https://resonantproject.eu

Посилання на сторінку проекту на порталі дослідницьких результатів Європейської Комісії CORDIS: https://cordis.europa.eu/project/id/101132439