Кафедра кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 провела чергове засідання наукового гуртка за темою «Застосування практики Європейського суду з прав людини в кримінальному провадженні». В заході взяли участь курсанти факультетів №№1, 4 і науково-педагогічні працівники. Здобувачі освіти факультету № 2 приєдналися до засідання онлайн.

До роботи гуртка дистанційно долучилася суддя Кремінського районного суду Луганської області, тренер Національної школи суддів України – Ірина Тесленко. Вона наголосила на важливості застосування кримінального процесуального законодавства з урахуванням практики ЄСПЛ, як одного з напрямів імплементації міжнародних правових стандартів у кримінальний процес України. Особливу увагу гостя приділила доктринам, на яких базується доказування в кримінальному провадженні: «плодів отруйного дерева», «неминучого виявлення», «незалежного джерела», «очищеної плями». Робота гуртка пройшла у формі ділової гри, під час якої гуртківці розв’язували кейс. Результати оцінила та прокоментувала Ірина Тесленко.

Молоді науковці виступили з доповідями та репліками з приводу проблемних питань застосування практики ЄСПЛ у кримінальному провадженні: під час проведення слідчих (розшукових) дій; застосування запобіжних заходів; оцінки доказів; здійснення спеціального досудового розслідування; документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України.

ВЗГ ХНУВС