Представниці відділу міжнародного співробітництва ХНУВС – Тетяна Матюшкова, Надія Сергієнко, Альона Музичук, Наталя Садова, Інна Савіна та Світлана Вечірко прослухали 4-й міжнародний вебінар англійською мовою із циклу заходів, що проводяться Міжнародним центром із вивчення, профілактики та лікування успадкованих травм поколінь у співпраці з Проєктом «Sunflowers» на тему «Репаративне правосуддя IV: Проблеми залучення, опитування та підтримки дітей-жертв / потерпілих /, свідків війни та терору».

Цей захід, як і низка попередніх, відповідає вимогам щодо спеціалізованих тренінгів із відновлювального правосуддя для професіоналів із поглибленим акцентом на взаємодії з дітьми, які стали жертвами/вижили/свідками низки масивних травм війни та терору, з метою ефективної допомоги, зцілення та захисту як дітей-жертв/постраждалих (членів родини), так і самих спеціалістів від потенційних ретравматизацій обміну травматичним досвідом.

Серед запрошених українських фахівців виступив державний діяч, захисник прав дитини та гуманітарій Микола Кулеба. Він був серед осіб, які започаткували рух за права дітей в Україні, а також реформи і законодавчі зміни у сфері захисту дітей, спрямованих на перехід України, від політики радянських часів до кращого західного досвіду, уповноважений Президента України з прав дитини (2014-2021), голова Служби у справах дітей Києва (2006-2014), співзасновником Альянсу «Україна без сиріт» та співзасновник-керівник «Save Ukraine» — багатопрофільної організації, яка репатріювала 273 особи – примусово перевезених українських дітей із рф і тимчасово окупованих територій.

Як досвідчений фахівець-практик, діяч розповів учасникам заходу про дії російських загарбників: знущання та вбивства дітей, свідками яких стають інші діти; види злочинів та засоби, які використовують на непідконтрольних українських територіях задля русифікації та знищення ідентичності молодих українських людей, а також про діяльність очолюваної ним організації, що бере безпосередню участь у важкому процесі репатріації дітей, їх реабілітації. Він більш докладно зупинився на діяльності центрів соціальної підтримки дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема їх розміщенню у дитячих будинках сімейного типу і прийомних сім’ях.

Другою спікеркою від України стала Оксана Сенаторова – юристка, яка спеціалізується на міжнародному гуманітарному праві, міжнародному кримінальному праві, міжнародному праві прав людини та правосудді перехідного періоду, директорка Дослідницького центру правосуддя перехідного періоду та доцентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, радниця з правових та політичних питань Geneva Call (Україна). Як експерт, який має досвід роботи у Раді Європи, Міжнародному Комітеті Червоного Хреста та вітчизняних державних органах, Оксана Сенаторова презентувала ґрунтовну доповідь щодо депортації українських дітей. Вона навела численні статистичні дані та кількісні показники випадків примусового вивезення українських дітей до держави-агресора, повідомила про засади та причини потрапляння дітей на окуповані території, символізацію українських дітей, їхню обов’язкову заангажованість до мілітаризованих дитячих формувань та проаналізувала різницю між поняттями «евакуація» і «депортація».

Докторка філософії Мішель Слоун, професорка Школи психології імені Баруха) Івчера Університету Райхмана (Ізраїль), директорка лабораторії з вивчення травми та стійкості, колишня керівниця дитячої клінічної аспірантської програми Школи психологічних наук Тель-Авівського університету під час вебінару надала змістовні рекомендації щодо поводження із постраждалими дітьми, поділилась науковим та практичним досвідом подолання травм, роботи з посттравматичними реакціями у межах індивідуальних і групових терапій. Вона присвятила свій виступ посттравматичним розладам, спричиненим травмою, в аспекті ізраїльського контексту, та суїцидальній поведінці, факторам відновлення, життєстійкості, а також крос-культурним питанням, пов’язаним із травмою і лікуванням.

Модераторка міжнародного вебінару – засновниця і виконавча директорка Міжнародного центру з вивчення, профілактики та лікування успадкованих травм поколінь, клінічна психологиня, травматологиня, віктимологиня і психоісторикиня, докторка Яель Даніелі, старша представниця в Організації Об’єднаних Націй, Міжнародної організації допомоги жертвам Голокосту (Нью-Йорк, США). Вона підсумувала, що робота із відновлення має проводитись не лише із дітьми, які стали жертвами і вижили, але й з дітьми, які стали безпосередніми очевидцями травматичних подій.

ВЗГ ХНУВС