Доцентка кафедри соціально-економічних дисциплін Наталія Бобро, старша викладачка кафедри конституційного і міжнародного права Наталя Філіпська, фахівчиня відділу міжнародного співробітництва Надія Сергієнко, а також представниці кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Валентина Василенко, Надія Демиденко, Юлія Самойлова, Ганна Довгополова, Тетяна Пономаренко, Тетяна Білоус і Анна Решитько взяли участь в онлайн-вебінарі «Оборонний План Дій 1325 Нідерланди – Інтеграція гендеру в Збройні Сили Нідерландів» / «Defence Action Plan 1325 The Netherlands».

Захід організовано у межах проєкту «Жінки. Мир. Безпека: місцеві потреби – місцеві рішення», що впроваджується Українським жіночим фондом (УЖФ) спільно з гендерною платформою WO=MEN (Women equals men) за підтримки Уряду Королівства Нідерландів.

Спікерки – майор Каролін Бюргер та підполковниця Елла фан ден Хьоувел – старші гендерні радниці Збройних Сил Нідерландів поділилися з учасницями та учасниками заходу власним досвідом із впровадження гендерно-чутливої політики саме у секторі безпеки, акцентуючи увагу на тому, що питання гендеру стосується не лише жінок, а й чоловіків. У цьому блоці вони розповіли про різноманітні виклики на кожному з етапів своєї роботи – наприклад, про недостатнє розуміння самого поняття «гендер» для керівної ланки на початку запровадження проєкту і важливість доносити до кожного та кожної, у чому особисто для нього / неї проявлена практична складова гендерних засад.

Також спікерки розповіли про Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року, торкнулиcя питань створення безпечного середовища для всіх та умов успішного впровадження гендеру у сектор безпеки та оборони. Під час виступів Каролін Бюргер та Елла фан ден Хьоувел наголосили на важливості партнерства, комунікації, підтримки імплементації гендерного аспекту з боку керівництва та доцільності чіткого роз’яснення понять, недопущення стигматизації, табуювання тощо.

Упродовж інтерактивного спілкування учасники вебінару приділили увагу спільній проблематиці, звітуванню, необхідності більшої залученості чоловіків до впровадження гендерних аспектів у секторі безпеки та оборони, підкреслили важливість вирішення гендерних питань навіть у державі, яка веде активні бойові дії. Зокрема, відповідаючи на коментар Наталії Філіпської, спікери погодились, що наразі в Україні поряд із чоловіками різноманітні функції саме у секторі безпеки та оборони виконують українські жінки, через що потребують взаєморозуміння, взаємоповаги й рівного ставлення з боку як керівництва, так і колег.