Начальниця відділу міжнародного співробітництва ХНУВС Тетяна Матюшкова, фахівчиня того ж відділу, представниця команди «Рівні можливості» Надія Сергієнко, а також доцентка кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 Аліна Піддубна взяли участь у другому міжнародному онлайн вебінарі для професіоналів та осіб, які працюють із вцілілими від масових травм війни. Цього разу вебінар, організований проєктом «Соняшники» та Міжнародним центром багатопоколінних наслідків травм, був присвячений темі «Відновлювальна справедливість ІІ: Виклики вислуховування під час інтерв’ювання травмованих свідків».

Мета заходу – допомога в лікуванні та захисті від повторної травматизації при обміні травматичним досвідом як постраждалих, які вціліли, так, і власне, інтерв’юєрів. Зустріч об’єднала низку фахивчинь/ців/ та експерток/ів/, які поділилися набутим досвідом, із урахуванням особливостей їх безпосередньої діяльності в різних сферах та структурах. Модератор вебінару – засновниця та виконавча директорка Міжнародного центру багатопоколінних наслідків травм Яель Даніелі та президентка Фонду «Соняшники» Єва Гофманська.

Представниця Департаменту психіатрії та поведінкових наук університету Дюк (Великобританія) Робін Гурвіч надала інструментарій для роботи з особливостями поводження із травматизованими дітьми різного віку. Представниця Департаменту військової психології КНУ ім. Тараса Шевченка Марина Сирецька визначила поняття тортур і катувань та зупинилась на різних станах, в яких опиняється постраждала особа після повернення з полону, та особливостях впливу тривалого стресу на організм людини. Ірина Франкова з Вільного університету Амстердама (Нідерланди) та кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Богомольця (Національний медичний університет) структурувала для учасників і учасниць вплив втрати, сцен смертей і масштабних руйнувань на психічний стан постраждалих та очевидців злочинів проти людяності, а також зауважила, що переважна кількість постраждалих є вимушено переміщеними особами.

Професор психіатрії та нейронауки Девід М. Бенедек з Університету послуг Бетезді (США) окреслив діапазон емоційного реагування, що супроводжує особу в роботі із постраждалими, та поділився досвідом із розробки корисного підручника із вправами та відео до нього, за якими студенти розуміють складності інтерв’ювання.

Керівниця Координаційного центру підтримки жертв та свідків Офісу Генерального прокурора Вероніка Плотнікова зауважила на доцільності донесення до постраждалих думки про те, що держава піклується про них. Також вона зазначила, що основним завданням в цій роботі є намагання зробити все, що в силах кожного залученого, щоб пришвидшити справедливе правосуддя та уникнути повторних травмувань під час кримінального процесу.

Важливі тези вебінару: під час збройних конфліктів насилля використовується, як зброя проти людяності; маємо не допускати перетворення людини на жертву; однією з особливостей українських постраждалих є те, що, нажаль, вони не ставлять на перший план медичну сторону питання та займаються самолікуванням; травма однієї людини впливає на ціле коло оточуючих її людей, у тому числі, та в першу чергу, на її родину; не можна знецінювати досвід постраждалого; фахівці наголошують на тому, що яким би важким не був досвід – людина здатна до відновлення.

Знання щодо особливостей інтерв’ювання постраждалих від злочинів проти людяності й травмованих очевидців, отримані в результаті участі у вебінарі, будуть використані у освітньому процесі. Окрім цього, вебінар проводився англійською мовою (із синхронним перекладом), тож кожна учасниця мала можливість вдосконалити англійську мову професійного спрямування. Актуальна інформація про вебінари та інші заходи міжнародного характеру, що проводяться англійською мовою, розміщена у вкладці «Міжнародне співробітництво» – «Оголошення»: https://univd.edu.ua/uk/posts.

ВЗГ ХНУВС