Проєкт «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни» провів тренінг для майбутніх викладачів курсів HELP на національному рівні. 

У тренінгу взяли участь викладачі юридичних дисциплін Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, Львівського національного університету ім. І. Франка, Національного університету «Одеська юридична академія», Львівського торговельно-економічного університету та інших закладів вищої освіти. Від Харківського національного університету внутрішніх справ участь у тренінгу взяла начальниця відділу міжнародного співробітництва Олена Устименко.

Захід відкрила Ева Пастрана – голова відділу навчання з питань правосуддя та прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи та Ольга Костенко – міжнародна менеджерка Проєкту «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни». Тренінг проводили представники секретаріату HELP спільно з Аллою Федоровою – сертифікованою тренеркою HELP, доценткою кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Під час тренінгу учасники отримали розуміння щодо програми HELP та її місії, ролі викладачів HELP у впровадженні курсів HELP, а також навчилися адаптувати курси HELP до національної правової системи та потреб цільової аудиторії. Учасники також дізналися, як проводити курси HELP онлайн, як користуватися платформою електронного навчання HELP та її курсами HELP з прав людини, як модерувати курси HELP та/або використовувати курси HELP як доповнення до своїх навчальних програм.

Курси HELP ефективно доповнюють програму закладів вищої освіти. Викладачі можуть поінформувати студентів про наявні курси HELP і заохотити пройти їх, адже курси містять добре структуровану інформацію з актуальних тем, а також додаткові джерела.

Проєкт розширить співпрацю із закладами вищої освіти. Зокрема плануються презентації та запуски курсів HELP, низка тренінгів для тренерів з методології HELP, розробляється стратегія впровадження курсів HELP до освітнього процесу вищих закладів освіти України.

HELP надає безкоштовні онлайн курси, до яких можна легко отримати доступ, зареєструвавшись на сайті. Курси розроблені на основі експертизи Ради Європи у сферах її роботи. Вони інтерактивні й містять сценарії кейсів, тести та інші вправи https://www.coe.int/uk/web/kyiv/-/the-council-of-europe-project-help-human-rights-education-for-legal-professionals-for-ukraine-including-during-wartime-held-a-training-of-trainers-for-university-teachers-of-legal-disciplines-from-ukraine