Відбулося чергове факультативне заняття Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ на тему «Гендер, міграція та цифровізація» (на прикладі програми ім. Жана Моне), яке провела помічниця ректора з гендерних питань Оксана Цукан.

У зустрічі взяли активну участь представники всіх підрозділів університету, курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспіранти та ад'юнкти, які були присутні на заході як в офлайн, так і онлайн форматі.

У межах заняття Оксана Цукан через призму свого багаторічного досвіду громадської діяльності та реалізації масшабних міжнародних програм детально розповіла здобувачам освіти про одну з освітніх програм Європейського Союзу – програму ім. Жана Моне. Її мета – активізація євроінтеграційного дискурсу, сприяння досконалості євроінтеграційних студій, залучення ЗВО до досліджень євроінтеграційних процесів та поширення ідей об’єднаної Європи.

Оксана Цукан також розповіла про проєкт «Світлофор політики ЄС: гендер, права, міграція та цифровізація» (GeRiMiD) програми Еразмус+ за напрямом Жан Моне, реалізація якого на базі університету стала знаковим прогресивним кроком та мала стратегічні наслідки у вигляді комплексу можливостей для здобувачів освіти та працівників університету.

Окрему увагу спікерка приділила цифровізації, у царині якої Україна займає гідне місце на загальноєвропейському та міжнародному рівні. Оксана Цукан акцентувала увагу юних науковців на таких перспективних напрямах досліджень, як інформаційних чат-ботах, електронних платформах, автоматизованих перевірках профілю та безпеки, безпілотному моніторингу кордону тощо. Також здобувачі освіти активно долучилися до обговорення різноманітних проблемних питань у сфері гендерної рівності, ставили спікерці запитання та відстоювали різні точки зору. Наприкінці зустрічі учасники Школи взяли участь в онлайн-опитуванні «Цифровізація через призму гендеру і права» в межах проєкту «Світлофор політики ЄС: гендер, права, міграція та цифровізація» (GeRiMiD)  з метою моніторингу й покращення обізнаності у сфері гендеру та діджиталізації.

Голова Школи наукового лідерства ХНУВС Віталій Найда звернув увагу здобувачів освіти на принципову важливість питань цифровізації, гендерної рівності та міжнародних можливостей у ході всебічного розвитку особистості. Також Віталій Найда закликав курсантів і студентів активно моніторити міжнародні можливості для молоді, пропонувати власні ідеї та реалізовувати їх у власних соціальних проєктах.

ВЗГ ХНУВС