Професор кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 Кирило Черевко взяв участь у практичному тренінгу стосовно розслідування шахрайств, пов’язаних з акцизним збором, що проходив на базі Guarda Nacional Republicana та Агентства Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL) у м. Лісабон (Португалія).

Тренінг був орієнтований на офіцерів прикордонної поліції та органів таможні; офіцерів поліцейських сил, які беруть участь у протидії незаконному ввезенню тютюнових, алкогольних товарів та палива. Концепція тренінгу базувалася на поєднанні лекційних сесій та активних методів навчання – інтерактивних презентаціях, роботі в групах, виконанні індивідуальних завдань та дискусіях під час інтерактивних сесій. До проведення тренінгу були залучені досвідчені тренери з Португалії, Іспанії, Польщі, Італії, а також представники EMCS та OLAF.

Головна мета тренінгу полягала у розвитку компетенції в аналізі поведінки під час прикордонного контролю та інших перевірок на території ЄС та Шенгенських держав; кореляції доказів для прийняття справедливих, недискримінаційних рішень щодо розслідування незаконного ввезення та транспортування підакцизних товарів, незаконне вироблення цих товарів.

Учасники заходу отримали навички з виявлення найважливішої невербальної поведінки, яку можна взяти до уваги у зв’язку з іншими засобами доказування для справедливого та ефективного контролю в контексті протидії незаконному ввезенню підакцизних товарів; застосовування ефективних стратегій аналізу поведінки в усіх контекстах, які можуть бути пов’язані з розслідуванням незаконного ввезення підакцизних товарів.

Під час тренінгу було обговорено основні напрями роботи правоохоронних органів Європейського союзу та окремих держав щодо боротьби з контрабандою та незаконним виготовленням підакцизних товарів, приділено увагу сучасним проєктам у країнах – членах ЄС, таких як Europol, Eurojust, OLAF та EMCS.

За підсумками тренінгу Кирило Черевко отримав сертифікат від Агентства Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL). Набуті знання та навички знайдуть своє відображення у розробці практичних рекомендацій та навчальних матеріалів із проблем боротьби з контрабандою та антишахрайських дій з підакцизними товарами, оскільки навички виявлення та знешкодження об’єднаних кримінальних груп є однією з базових компетенцій правоохоронця, незалежно від його професійного спрямування.

ВЗГ ХНУВС