Завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності Олексій Сердюк взяв участь у тренінгу з поведінкового аналізу в контексті боротьби з перевізниками нелегальних мігрантів («Behaviour Analysis in the context of Migrant Smuggling»), що проходив на базі штаб-квартири Агентства Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL) у м. Будапешт (Угорщина).

Тренінг був орієнтований на офіцерів прикордонної поліції та берегової охорони першої та другої лінії; офіцерів імміграційних та поліцейських сил, спеціалістів із перевірки та дебрифінгу, інтерв’юерів другого рівня, які беруть участь у протидії незаконному ввезенню мігрантів. Концепція тренінгу базувалася на поєднанні лекційних сесій та активних методів навчання – інтерактивних презентаціях, роботі в групах, виконанні індивідуальних завдань та дискусіях під час інтерактивних сесій. До проведення тренінгу були залучені досвідчені тренери з Німеччини, Нідерландів, Іспанії, Румунії, а також представники UNODC та CEPOL.

Головна мета тренінгу полягала у розвитку компетенції в аналізі поведінки під час прикордонного контролю та інших перевірок на території ЄС та Шенгенських держав; кореляції доказів для прийняття справедливих, недискримінаційних рішень щодо розслідування незаконного ввезення мігрантів і права на в’їзд і перебування.

Учасники заходу отримали навички з виявлення найважливішої невербальної поведінки, яку можна взяти до уваги у зв’язку з іншими засобами доказування для справедливого та ефективного контролю/інтерв’ю в контексті протидії незаконному ввезенню мігрантів; застосовування ефективних стратегій аналізу поведінки в усіх контекстах, які можуть бути пов’язані з розслідуванням незаконного ввезення мігрантів; проведення інтерв’ю першої та другої лінії в контексті незаконного ввезення мігрантів без дискримінації та з урахуванням усіх каналів спілкування (вербальних і невербальних).

Під час тренінгу було обговорено міфи про аналіз поведінки, зв'язок пізнавальних процесів та емоцій, розкрито сутність багатоканального аналізу, зокрема аналізу мікровиразів обличчя, приділено увагу сучасним проєктам поведінкового аналізу в країнах-членах ЄС із застосуванням засобів штучного інтелекту. Розкрито роль і важливість аналізу поведінки для прийняття ефективних і недискримінаційних рішень у контексті прикордонного контролю та вибіркових перевірок всередині території (у межах протидії незаконному ввезенню мігрантів); окреслені загальні людські емоції та їхні корелятивні рухи обличчя в контексті перевірок першої та другої лінії; описано найважливіші теорії, які використовуються для аналізу вербального контенту, та їхній вплив на процес прийняття рішень під час прикордонних перевірок на першій і другій лінії та перевірок на внутрішній території, включаючи співбесіди.

Олексій Сердюк презентував наукову роботу Харківського національного університету внутрішніх справ, а саме наукову статтю «Корупція, поліцейська діяльність та міграція: дослідження взаємодії між трудовими мігрантами та поліцією в Росії, Україні та Сполученому Королівстві» (Markovska, A., Serdyuk, A. and Sokurenko, V. (2019). Corruption, Policing and Migration: Exploring the Interaction Between Migrant Workers and Police in Russia, Ukraine and the UK. International Migration. Vol. 57 (1): 145-162. DOI: 10.1111/imig.12475), як зразок дослідницької діяльності, спрямованої на зміну загальноєвропейської політики у сфері міграції. Тренери та учасники високо оцінили наукову роботу ХНУВС, оскільки публікація в одному з найбільш престижних світових журналів з проблем міграції International Migration є маркером найвищого професійного стандарту, що дозволило не тільки гідно представити українську поліцію, а ще й довести, що не лише нам є чому навчатися у європейських колег, але ми й самі можемо їх навчити у деяких випадках. Це наочно підтримало головну мету цього тренінгу та інших заходів CEPOL – взаємний обмін досвідом правоохоронців ЄС, що сприяє взаємному збагаченню єдиної європейської родини, до якої на повних правах приєдналася Україна.

За підсумками тренінгу Олексій Сердюк отримав сертифікат від Агентства Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL). Набуті знання та навички знайдуть своє відображення у розробці практичних рекомендацій та навчальних матеріалів з поведінкового аналізу, оскільки навички виявлення неправдивої інформації (брехні) є однією з базових компетенцій правоохоронця, незалежно від його професійного спрямування.

ВЗГ ХНУВС