Відбулась чергова консультативна зустріч із місцевими радами та жителями територіальних громад Вінницької області на тему «Порядок створення патронатної сім’ї та оплата послуг патронатного виховання» у межах взаємодії вінницького відділення Юридичної клініки ХНУВС із Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Представники служб у справах дітей Липовецької міської ради, Райгородської територіальної громади, Тиврівської та Томашпільської селищних рад підготували для експертів запитання за темою зустрічі.

Модераторкою заходу виступила заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, експертами – доцент кафедри цивільного права та процесу факультету № 6 ХНУВС Елла Твердохліб і завідувачка сектору «Тиврівське бюро правової допомоги» Ярослава Мачай. Також у заході взяли участь курсанти-клініцисти.

Із вітальним словом до учасників звернулася Світлана Буяльська, яка наголосила, що значна кількість попередньо надісланих запитань свідчить про принципову важливість цієї зустрічі для організації ефективного та безперебійного функціонування служб у справах дітей у Вінницькій області.

Елла Твердохліб детально проаналізувала положення Сімейного кодексу України, Закону України «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» та інших підзаконних нормативно-правових актів. Експертка розглянула мету патронату над дитиною, історію його розвитку, витоки якого сягають часів Стародавнього Риму. Відповідаючи на запитання, Елла Твердохліб роз'яснила порядок створення патронатної сім'ї, критерії відбору кандидатів у патронатні вихователі, звернула увагу на розроблені методичні рекомендації, які визначають порядок проведення відбору кандидатів у патронатні вихователі.

Ярослава Мачай детально розглянула права та обов'язки патронатного вихователя і патронатної сім'ї, зокрема в контексті реалізації права на отримання безоплатної правничої допомоги. Із посиланнями на відповідні нормативно-правові акти експертка проаналізувала роль служби у справах дітей, що забезпечує організацію заходів із первинного відбору кандидатів у патронатні вихователі, ведення справи дитини, влаштованої до сім’ї патронатного вихователя тощо.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда закликали представників територіальних громад підготувати запитання до наступної зустрічі, яка буде присвячена утриманню безпритульних тварин.

ВЗГ ХНУВС