Відбулася зустріч керівного складу, працівників, здобувачів вищої освіти Харківського національного університету внутрішніх справ з бійцями 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» – захисниками Маріуполя: капітаном Андрієм Ігнатюком, молодшим лейтенантом Владиславом Дутчаком та старшим сержантом Олексієм Попілєм. Відкрив захід перший проректор університету Віктор Василенко, який зазначив, що героїзм і витримка «азовців» для усього світу стали прикладом надзвичайної мужності, сили й непоборності українського народу у його прагненні до свободи і незалежності.

За допомогою онлайн-зв’язку у зустрічі взяли участь представники університету на всіх його локаціях.

Захисники розповіли про участь бійців «Азову» у бойових діях на території проведення АТО, починаючи з 2014 року, про бойовий шлях підрозділу під час російсько-української війни, і, звичайно ж, про оборону Маріуполя. 86 днів вони стримували ворога, заважаючи російській армії просуватися на південь України у напрямку Запорізької області.

У травні 2022 року російські окупанти, що мали кількісну і бойову перевагу, все ж захопили «Азовсталь», а захисники, що боронили місто, за наказом вищого керівництва держави здалися у полон. Згодом відбулося кілька обмінів, під час яких Андрій Ігнатюк, Владислав Дутчак та Олексій Попіль повернулися до рідних домівок. Проте багато «азовців» й досі знаходяться у полоні.

Сьогодні бійці тримають оборону на Лиманському напрямку, у Серебрянському лісі, поблизу міста Кремінна. Говорять, що у них є все необхідне для оборони, – досвідчені командири, вмотивовані бійці, тому поставлені завдання виконують у повному обсязі. Основними якостями, які мають бути притаманні захиснику України, назвали: любов до своєї Батьківщини, здоровий глузд, мужність, сміливість і обов’язково людяність. «Азовці» зазначили, що серед них несуть службу й чимало поліцейських.

Під час спілкування молодь ставила запитання, зокрема про навички, необхідні поліцейським, що працюють на деокупованих територіях, та багато інших.

Ректор університету Валерій Сокуренко подякував захисникам за їх віддану службу у захисті держави та величезний внесок у майбутню перемогу України над ворогом. Він також наголосив, що багато представників університету у складі Збройних Сил боронять українську землю від ворога. Їхні мужність і звитяга відзначені державними нагородами, у тому числі й посмертно. Один із героїв – випускник університету, також боєць полку «Азов» Віталій Грицаєнко, удостоєний звання Героя України і Золотої Зірки, загинув у боях за Маріуполь. Ректор також наголосив на необхідності проведення таких зустрічей: «Дуже важливо, що ви долучаєтеся до процесу виховання і підготовки майбутніх правоохоронців. Ми обов’язково будемо й надалі розвивати нашу співпрацю. Військовий досвід, яким ви ділитеся сьогодні, безцінний для майбутніх поліцейських, які незабаром поповнять лави Національної поліції України».

ВЗГ ХНУВС