Професор кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 Андрій Войціховський взяв участь у вебінарі «”Паспорти Нансена” для емігрантів: чому ця ідея повернулася і чи може вона захистити права людей?», проведений Центром громадянських свобод, Міжнародною Гельсінською асоціацією та Київською школою з прав людини та демократією.

Доповідачі відзначили, що після значного зростання еміграції з росії внаслідок конфлікту з Україною та збільшення кількості репресій проти опозиції та правозахисників, набуло активності глобальне обговорення можливості відновлення практики видачі емігрантам «паспортів Нансена».

«Паспорти Нансена» видавалися в період між двома світовими війнами емігрантам із колишньої Російської імперії та іншим біженцям, які не могли отримати паспорт країни походження. Цей документ названо на честь комісара Ліги Націй у справах біженців Фрітьофа Нансена. Вважається, що «паспорт Нансена» став передумовою для Проїзного документа біженця, ратифікованого Конвенцією ООН про статус біженців 1951 року. Конвенція передбачає, що держави-учасниці видаватимуть біженцям, які законно проживають на їхній території, спеціальні проїзні документи для пересування за межами території цих держав. Впровадження в практику модернізованого варіанта «паспорту Нансена» характеризується значною трансформацією міжнародної системи надання притулку.

Під час вебінару учасники отримали відповіді на такі актуальні запитання: «Які мотиви лежать в основі відновлення ідеї «паспорта Нансена»?», «Чи сприятиме це забезпеченню кращого захисту прав людини?», «Чи можливо втілити ідею «паспорта Нансена» у сучасних умовах?».

ВЗГ ХНУВС