У межах реалізації пілотного проєкту із реалізації програми академічної мобільності між закладами вищої освіти, що належать до сфери управління МВС України, кафедрою теорії та історії держави і права факультету № 1 було проведено два бінарних заняття за участі професора ОДУВС Ігоря Магновського.

Професор кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ Ігор Невзоров і професор кафедри теорії та філософії права факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування Одеського державного університету внутрішніх справ Ігор Магновський провели бінарне заняття з дисципліни «Теорія держави та права» для курсантів факультету № 2 ХНУВС за темою «Джерела права. Нормотворчість».

Під час проведення заняття було розглянуто та проаналізовано основні джерела (форми) права. Заслухано реферативні доповіді курсантів з даної теми. Заняття пройшло у дискусійній формі. Наприкінці, у своєму виступі професор Ігор Магновський зазначив, що правова реальність формується із багатьох різноманітних правових явищ, які мають певні форми виразу та джерела походження. Саме тому особливе значення для юридичної науки має розробка проблеми визначення джерел права, розкриття їх змісту, природи, значення та місця в системі правової реальності, а також визначення співвідношення категорій «джерела права» та «форми права».

Також професор ОДУВС Ігор Магновський провів бінарне заняття разом із доценткою кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1 ХНУВС Оленою Юшкевич для курсантів факультету № 3 з дисципліни «Теорія держави та права» на тему «Правомірна поведінка, правопорушення, юридична відповідальність».

На занятті було розглянуто – поняття і види правової поведінки; поняття та ознаки правопорушення; склад правопорушення; поняття, ознаки та види юридичної відповідальності.

Підсумки проведеного семінарського заняття зробив професор Ігор Магновський. Зокрема, він наголосив, що окремим, специфічним видом правових гарантій є юридична відповідальність. Її специфіка полягає у тому, що захист і охорону прав та свобод людини і громадянина юридична відповідальність забезпечує шляхом гарантування виконання органами державної влади, місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами своїх обов’язків, що кореспондують зазначеним правам та свободам. Крім того, юридична відповідальність також виконує функцію забезпечення виконання обов’язків людини і громадянина, які є складовою: правового статусу людини і громадянина. Це одна з найбільш ефективних правових гарантій реалізації прав та свобод людини і громадянина, які забезпечуються державою.

ВЗГ ХНУВС