У Харківському національному університеті внутрішніх справ протягом двох днів відбувається науково-практична конференція, присвячена світлій пам’яті відомого вітчизняного правознавця-цивіліста Олександра Анатолійовича Пушкіна «Проблеми цивільного права та процесу». Ця конференція традиційно щороку проходить навесні і збирає фахівців у галузі цивільного права та процесу не тільки з усієї України, але й зарубіжних держав.

Відкрив науковий захід доктор юридичних наук, ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він зазначив, що для Харківського національного університету внутрішніх справ проведення такої конференції, на якій розглядаються питання цивільного права, можливо, не є засадничими з точки зору професійної актуальності для відомчого навчального закладу, але саме кілька десятків років тому, коли Олександр Анатолійович Пушкін почав працювати в університеті (на той час іще Інституті внутрішніх справ), він став ініціатором проведення  першої в самостійній Україні науково-практичної конференції, присвяченої актуальним питанням цивільного права та процесу, яка зібрала найкращих фахівців у цій галузі  з усієї України. «Університет продовжує і підтримує цю традицію й дотепер, і це є внеском колективу навчального закладу у розвиток вітчизняної школи цивільного права», – зазначив Валерій Васильович.

Щороку в конференції беруть участь учні Олександра Анатолійовича, а нині – знані й відомі в науковому середовищі науковці, які захищали дисертації під його науковим керівництвом, а згодом разом із ним працювали. Вони із захопленням діляться спогадами про Олександра Анатолійовича, який був не тільки видатним ученим, але й надзвичайно доброю, щирою і порядною людиною. Він умів згуртувати навколо себе колектив однодумців, надзвичайно цінував чужу наукову думку і бережливо ставився до неї, продукував безліч наукових ідей для нових пошуків.

Наталія Кузнєцова – доктор юридичних наук, професор, професор кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Національної академії правових наук України зазначила, що Олександр Анатолійович для кожного українського «цивіліста» є вчителем. Він був редактором першого і єдиного у Радянському Союзі підручника з цивільного права, науковим координатором з підготовки Цивільного Кодексу України, має безліч наукових праць. Під час захисту докторської дисертації він був у Наталії Семенівни опонентом, а згодом у складі робочої групи разом з Олександром Анатолійовичем вона працювала над проектом Цивільного Кодексу України. З теплом і вдячністю згадуючи ті десять років надзвичайно напруженої, але плідної і цікавої співпраці, Наталія Семенівна наголошує, що прийняття Цивільного Кодексу України є величезним здобутком вітчизняних науковців, який за часів Радянського Союзу прийняти було неможливо.

Ігор Мартиненко – доктор юридичних наук, професор, завідуючий кафедрою цивільного права та процесу Гродненського державного університету імені Янки Купали (Білорусь) зазначив, що в конференції, присвяченій пам’яті О. А. Пушкіна, бере участь уперше, але з роботами українських учених-цивілістів добре знайомий. Він зазначив, що українська школа цивільного права є надзвичайно потужною, зокрема в тій галузі, яку він обрав для своєї доповіді, – правовий захист історико-культурної спадщини. Білоруським колегам також є чим поділитися. «Наш університет – перший в СНД, який розробив навчальну програму «Правова охорона історико-культурної спадщини» і запровадив її у навчальний процес як спеціальну дисципліну, – говорить Ігор Едуардович. – Її викладають на всіх рівнях освіти, за цією тематикою у нас захищено кілька дисертацій. Нашими напрацюваннями я й поділюся з українськими колегами».

Для участі в конференції було надіслано близько 140 виступів і наукових тез. Усі вони увійшли до збірника, який отримали всі учасники наукового заходу.

 

ВЗГ ХНУВС