Фахівчиня відділу міжнародного співробітництва ХНУВС Інна Савіна прослухала дискусію, присвячену 75-й річниці НАТО та 70-й річниці Асоціації Атлантичного договору (The Atlantic Treaty Association).

Захід відкрив голова Асоціація Атлантичного договору Теодоссіс Георгіу, який привітав колег з Королівства Швеція із вступом до НАТО та зазначив, що укріплення Альянсу є наразі важливим, як ніколи, для забезпечення міжнародної безпеки, сприяння стабільності, миру і процвітанню серед країн-членів і за їх межами.

Спікерами заходу виступили: помічниця Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії Марі-Доха Безансено, президент Шведської Атлантичної Ради Анніка Енгблум, колишній Міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пассі (2001-2005), Віцепрезидент Асоціації Атлантичного договору Вернер Фасслабенд, директор Атлантичної асоціації Нідерландів, членкиня правління Асоціації Атлантичного договору Анна ван Зоест, Президент Молодіжної асоціації Атлантичного договору Селін Йилмаз, а також колишні президенти Асоціації Атлантичного договору Роберт Хантер (2003-2008), Карл Ламерс (2008-2014), Фабріціо Лучіоллі (2014-2020), Джеймс Таунсенд (2020-2023).

Вони згадали витоки створення Північноатлантичного альянсу – організації, побудованої на принципах колективної оборони та взаємної співпраці; створення Асоціації Атлантичного договору – організації, покликаної зміцнювати співпрацю народів країн Євроатлантичного простору. Спікери підкреслили, що дуже важливим є поширення інформації про діяльність НАТО, цінності організації, а також підвищення обізнаності про внесок Альянсу у створення більш безпечного світу. Крім того, докладно зупинилися на питаннях, присвячених темі збройної агресії РФ проти України, і зійшлися на думці, що дуже важливо продовжувати підтримувати Україну заради перемоги, бо ця боротьба стосується всіх.

Наприкінці заходу учасники зазначили, що Організація Північноатлантичного договору залишається рішуче налаштованою на відстоювання цінностей демократії, свободи та верховенства права, а Асоціація Атлантичного договору продовжуватиме інформувати громадськість про завдання та обов'язки НАТО, а також розвивати співпрацю між усіма організаціями-членами.

ВЗГ ХНУВС