Завідувач кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1, підполковник поліції Василь Корнієнко провів бінарне заняття з курсу криміналістики для курсантів 3 курсу факультету № 1 на тему «Особливості огляду на місці події». До проведення заняття в режимі Zoom-конференції приєднався старший судовий експерт відділу криміналістичних видів досліджень Сергій Стрілець. Заняття було поділено на 2 частини, у першій – Сергій Стрілець звернув увагу курсантів на застосування правильних технік виявлення та вилучення слідів кримінального правопорушення на місці події. Він навів приклади типових помилок, які допускають спеціалісти-криміналісти та слідчі під час фіксації, вилучення та упакування предметів, на яких зберігалися сліди; надав рекомендації як правильно підготувати та надавати матеріали для подальшого експертного дослідження. У другій частині заняття курсанти самостійно відпрацювали навички пошуку слідів у віртуальній імітації різних місць події з використанням навчального курсу «Слідча практика: віртуальний огляд місця події», підготовленого в Одеському державному університеті внутрішніх справ.

Цей курс запроваджено кафедрою як віртуальне навчальне місце події деяких видів кримінальних правопорушень, а саме: крадіжок, вбивств, терористичного акту, підпалу автомобіля тощо. Він дозволяє з використанням комп’ютерних засобів забезпечити ефект присутності здобувачів освіти, які виконують ролі слідчого та спеціаліста-криміналіста, на місці певної події. Таким чином, можна відпрацювати навички слідчого огляду під час проведення огляду місця події, роботи з речовими доказами та інших ситуацій, коли відсутня можливість проведення занять на криміналістичному полігоні. Курс дозволяє здобувачам вищої освіти повністю поринути у віртуально створене приміщення, в якому сталася кримінальна подія, проводити пошук та огляд залишених слідів кримінального правопорушення, речових доказів, їх фіксацію та заміри. Віртуальне моделювання сприяє впровадженню сучасних вимог щодо застосування квест-технологій в освіті поліцейських.

Після відповідей на запитання курсантів було підбито підсумки та висловлено слова подяки запрошеному представнику Харківського НДЕКЦ за приділений час та цікаве заняття.

ВЗГ ХНУВС