Науково-педагогічний склад, слухачі магістратури та здобувачі першого «бакалаврського» рівня освіти Харківського національного університету внутрішніх стали учасниками тренінгу з розслідування воєнних злочинів. Його провели старший радник з питань розслідування міжнародних злочинів Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Марк Роорда та старший радник з питань OSINT Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Міхал Вивода.

Учасники тренінгу розглянули питання щодо використання відкритих джерел інформації (OSINT) при розслідуванні воєнних злочинів, у міжнародному гуманітарному праві, розслідуванні випадків ракетних обстрілів у справах про воєнні злочини.

У дискусії між учасниками тренінгу та радниками КМЄС найбільш обговорюваними стали питання, пов’язані із принципами міжнародного гуманітарного права, використанням у слідчій практиці результатів застосування OSINT з метою встановлення осіб, причетних до вчинення злочинів, розглянуто можливості окремих видів пошукових систем розпізнавати обличчя злочинців, встановлювати метадані місця вчинення злочину тощо. Окрему увагу слухачів тренери спрямували на приклади судової практики щодо визнання у кримінальних провадженнях доказової інформації, отриманої шляхом аналізу відкритих джерел інформації.

Отримані знання сприятимуть підвищенню ефективності викладання практикоорієнтованих дисциплін, факультативних занять і наукових досліджень, присвячених розслідуванню воєнних злочинів, вчинених російськими військовими на території України.

Наприкінці тренінгу учасники отримали сертифікати.

ВЗГ ХНУВС