Відбулося перше у другому семестрі 2023/2024 навчального року факультативне заняття Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ за темою «Особливості кримінально-правової політики в умовах війни», яке провів завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 ХНУВС Юрій Орлов.

У зустрічі взяли участь представники всіх підрозділів вишу: курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспіранти та ад'юнкти, які були присутні на заході як в офлайн, так і онлайн форматі.

Юрій Орлов зазначив, що ефективна кримінально-правова політика в умовах воєнного стану формує «заслони», спрямовані на протидію масовим вбивствам, знищенню майна, що вчиняють збройні сили чи інші військові формування держави-агресора. Він також розповів про особливості криміналізації в умовах війни таких діянь, як колабораційна діяльність, пособництво державі-агресору, несанкціоноване поширення інформації про спрямування та переміщення зброї, рух і розміщення ЗСУ, виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників. Спікер детально проаналізував окремі положення Кримінального кодексу України та Закону України «Про основи національного спротиву», а також наголосив на необхідності ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Окремо Юрій Орлов акцентував увагу на значній ролі Харківського національного університету внутрішніх справ у формуванні кримінально-правової політики держави, адже університет на регулярній основі надає відповідні рекомендації та висновки, які є потужним науковим підгрунтям для вітчизняних законодавців.

Голова Школи Віталій Найда закликав здобувачів освіти у власних наукових дослідженнях долучатися до розбудови вітчизняної кримінально-правової політики.

ВЗГ ХНУВС