Харківським національним університетом внутрішніх справ проведено Міжнародну науково-практичну конференцію на тему «Сучасні тенденції розвитку криміналістики та кримінального процесу в умовах воєнного стану».

Тема конференції викликала велику зацікавленість у наукових колах та серед практиків. Для обговорення та публікації збірника на конференцію направили матеріали понад сто п’ятдесят науковців і практичних працівників, серед яких представники Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки (EUAM Ukraine), Академії поліції в м. Щитно (Польща), Національної академії внутрішніх справ, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, підрозділів Національної поліції України, експертно-криміналістичних центрів МВС України, органів прокуратури та суду тощо.

Відкрив науковий захід ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, член кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, зазначивши, що актуальні питання кримінального процесу та криміналістики й надалі залишатимуться предметом наукових дискусій. Разом із тим, виходячи із реалій сучасності, потребує усунення проблема процесуальної фіксації воєнних злочинів саме за міжнародними стандартами з метою формування доказової бази за такими кримінальними правопорушеннями для направлення до міжнародного судового органу – Міжнародного кримінального суду, що розташований у Гаазі. Варто розуміти, що особу, яка вчинила воєнний злочин, можна притягнути до відповідальності будь-коли, незалежно скільки минуло часу з моменту його скоєння. Ректор акцентував увагу на тому, що саме якісна, повна та об’єктивна фіксація воєнних злочинів є важливою складовою кримінального процесуального процесу в сучасних реаліях.

Академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Бандурка відзначив, що у зв’язку з війною, у КПК за період від 3 березня 2022 року було внесено 17 змін і доповнень, остання правка була внесена 18 жовтня 2022 року. Особливої важливості набуває Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» від 14 квітня 2022 року – 2201-ІХ. У цьому Законі визначено особливості кримінального провадження в умовах воєнного стану в розділі ІХ «Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану» (ст. 615 визначає деталі особливого режиму кримінального провадження в умовах воєнного стану). Також передбачено зміни щодо підслідності та діяльності суду.

Член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Сергій Гусаров зазначив, що з початком війни розділ IX-1 КПК отримав нову назву: «Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану». Починаючи з 3 березня 2022 року до цього нормативно-правового акту внесено 15 змін. Його досвід роботи законодавця показує, що у внесені  до КПК України зміни за період дії воєнного стану, мають несистемний характер і не спрямовані у повній мірі на вирішення існуючих проблем у кримінальних провадженнях. При цьому необхідність здійснювати розслідування фактів порушення законів та звичаїв війни зобов'язує систему правосуддя України застосовувати на практиці міжнародні стандарти дослідження таких фактів вчинення найтяжчих міжнародних злочинів, що зумовлює запровадження окремих механізмів збору та збереження доказів, проведення процесуальних дій, роботи з цифровими доказами, захисту свідків та потерпілих. Сергій Миколайович зауважив, що цим питанням не приділяється належна увага.

Начальник управління дізнання Національної поліції України, полковник поліції Олександр Ковтун приділив увагу питанню зміни прокурором підслідності в умовах воєнного стану. Жодна з підстав, вказаних у ч. 5 ст. 36 КПК, не передбачає вмотивованого приводу для  здійснення прокурором доручення щодо проведення досудового розслідування кримінального правопорушення іншому органу досудового розслідування у разі відсутності утвореного спеціалізованого органу. У нашому випадку це означає, що постанова прокурора про доручення здійснення досудового розслідування у формі дізнання кримінального проступку, передбаченого чч. 1-2 ст. 111-1 КК України, підрозділу дізнання (Національної поліції) через відсутність спеціалізованого підрозділу дізнання в органах безпеки, у зв’язку із запровадженням воєнного стану чи з інших підстав, є невмотивованою. Очевидно, що під час судового розгляду, отримані докази на стадії досудового розслідування можуть бути визнані як недопустимі.

Начальник Головного управління Національної поліції в Сумській області, полковник поліції Сергій Чиж зупинився на проблемних питаннях у сфері криміналістичного аналізу ДНК. Так, геномна інформація використовується у кримінальному провадженні для розкриття кримінальних правопорушень, а також може використовуватися з метою розшуку безвісти зниклих та ідентифікації загиблих. Така можливість є особливо актуальною в період воєнного стану. І хоча можливість проведення комплексних генетичних експертиз передбачена національним законодавством, але для пошуку безвісти зниклого необхідно досліджувати зразки його близьких родичів (якщо вони є) або особисті речі. У випадку з обробкою даних родичів потрібно отримувати їх згоду на оброблення їх персональних даних, після чого можна буде внести їх генетичні ознаки до бази даних ДНК для проведення пошуків на спорідненість.

Директор Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ігор Давиденко окреслив тенденції та проблеми судово-експертного забезпечення розслідування воєнних злочинів. Він наголосив, що в сучасних умовах особливо важливо розробляти та своєчасно оновлювати методичні рекомендації як для органів досудового розслідування, так і для експертних установ із нагальних проблем призначення та проведення судових експертиз при розслідуванні воєнних злочинів. Це дозволить покращити ситуацію в зазначеній галузі експертної діяльності.

Електронна копія збірника безоплатно розміщена у відкритому доступі на сайті Харківського національного університету внутрішніх справ (http://www.univd.edu.ua) у розділі «Наука», сторінка «Конференції, семінари та круглі столи»), а також у репозитарії ХНУВС (http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14808). Електронні сертифікати учасників знаходядться на Google-диску (https://drive.google.com/drive/folders/1mEnhSV63bihVEIiLovRS-XTFTRmHvq7h).

ВЗГ ХНУВС