Доцент кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Тетяна Матюшкова пройшла тренінг «Зупинка масивної кровотечі», удосконаливши знання та навички з надання домедичної допомоги постраждалим від поранень, що призводять до масивної кровотечі. Захід був організований і проведений представниками Тренінгового центру тактичної медицини «9 ліній», Добровольчого формування Івано-Франківського МТГ та Міжнародного благодійного фонду «Синє-жовтий прапор».

Під час тренінгу було розглянуто й відпрацьовано порядок дій та особливості тампонування ран, прямого тиску на рану, накладання турнікетів і компресійних пов’язок при пораненнях великих кровоносних судин, що розташовані на кінцівках та шиї постраждалого, щоб врятування життя та забезпечити можливість подальшого врятування поранених кінцівок.

Основу надання домедичної допомоги постраждалим складає алгоритм SMARCH, що означає:

Safety (безпека) – перш ніж надавати допомогу рятівник має переконатись у власній безпеці;

Massive Bleeding (масивна кровотеча) – зупинка кровотечі, що загрожує життю;

Airways (дихальні шляхи) – забезпечення прохідності дихальних шляхів;

Respiration (дихання) – закриття всіх відкритих ран грудної клітини;

Circulation (циркуляція) – повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку;

Headinjury/Hypothermia (черепно-мозкова травма/гіпотермія) – виявлення травм голови/запобігання переохолоджень.

За результатами тренінгу представниця університету отримала відповідний сертифікат. Отримані знання та навички будуть використані при проведенні лекцій і практичних занять в рамках навчальної дисципліни «Домедична допомога».

ВЗГ ХНУВС