Психологічна допомога під час війни стала невід’ємною частиною боротьби за психологічне благополуччя громадян України. 23 викладачі кафедри соціології та психології факультету № 6 долучилися до онлайн-навчання техніці Flash, яке провів її розробник Филип Менфілд за запрошенням Департамента персоналу Міністерства внутрішніх справ України спільно з Trauma Recovery Network.

Ця техніка є частиною фази підготовки для роботи в методі EMDR та ефективна у зниженні рівня занепокоєння, пов'язаного з дуже болючими спогадами, іноді всього за десять-п'ятнадцять хвилин. Унікальність техніки полягає в тому, що людям, які уникають тривожних спогадів, пропонується спосіб їхньої переробки без необхідності ясно згадувати про них, що стає в нагоді при переробці травм насильства та втрат, якіих зазнають як дорослі, так і діти в Україні. Застосування техніки Flash мінімізує вегетативне збудження та захист людини, а також прискорює переробку негаттивних емоцій без сильних незручностей. За допомогою цієї техніки можна переробляти не просто окрему травму, а цілий кластер травм. Техніка легко переноситься людьми і може допомогти дітям і дорослим різного віку. Вона корисна при широкому спектрі скарг, включаючи занепокоєння, обсесивно-компульсивний розлад, легку та важку дисоціацію, депресію, втрату та багато іншого. Вона найбільш корисна для людей, які уникають повного доступу до спогадів, що сильно турбують.

Навчання за проєктом буде продовжуватися для оволодіння іншими техніками роботи з травмою задля надання якісної психологічної допомоги громадянам України.

ВЗГ ХНУВС