У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася Перша міжнародна науково-практична конференція «Особливості підготовки поліцейських в умовах реформування системи МВС України».

У конференції взяли участь представники Національної поліції України – заступник начальника Департаменту поліції охорони Віктор Ленський, начальник методичного відділу Департаменту організації діяльності «КОРД» Національної поліції України Максим Присяжний, науковці, правоохоронці-практики, ад'юнкти, аспіранти, курсанти, студенти, викладачі вищих навчальних закладів, представники ОБСЄ та інших зарубіжних і міжнародних організацій.

Конференцію відкрив ректор університету полковник поліції Валерій Сокуренко. Він зазначив, що в умовах розбудови діяльності правоохоронних органів нашої держави особливу увагу привертають питання, що пов’язані зі здійсненням належної професійної підготовки їх особового складу. Це викликано поступовим переходом діяльності вітчизняних силових структур, у тому числі й Національної поліції України до європейських стандартів навчання, з іншого боку, збройна агресія, що відбувається на сході нашої держави, зумовлює перегляд змісту навчання працівників поліції, які виконують свої професійні обов’язки у зоні антитерористичної операції, а також сьогодні зростає кількість протиправних діянь, які вчиняються із застосуванням вогнепальної зброї, вибухівки, сучасних інформаційних технологій, на ґрунті расової нетерпимості, ксенофобії тощо.

«Усе це потребує від усього особового складу Національної поліції володіння сучасними професійними знаннями та навичками щодо протидії злочинності, груповим порушенням публічної безпеки та порядку, виявлення та знешкодження організованих злочинних груп тощо, – зазначив Валерій Сокуренко. – Тож у цьому контексті важливу роль має відігравати вивчення найкращого вітчизняного та закордонного досвіду підготовки фахівців».

Саме тому під час роботи конференції її учасники розглядали питання, які повинні підняти на новий рівень організацію освітнього процесу у вищих навчальних закладах зі специфічними умовами навчання, практичних підрозділах Національної поліції України та покращити загальний професійний рівень майбутніх фахівців правоохоронної сфери. Так, перший проректор університету Олександр Головко виступив із доповіддю «Діяльність ХНУВС у підготовці кадрів для Національної поліції України в умовах реформування системи МВС». Розглядалися також питання пов’язані з організаційно-правовими, соціально-економічними та нормативно-правовими основами регулювання системи підготовки поліції; проблемами та перспективами розвитку системи професійного відбору майбутніх поліцейських; удосконаленням тактико-спеціальної, вогневої, фізичної та психологічної підготовки поліцейських тощо.

Тези усіх доповідей включено у збірник, який був презентований на конференції.

 

ВЗГ ХНУВС