Завідувач кафедри, кандидат юридичних наук, професор, підполковник поліції
Манжай Олександр Володимирович

Кафедра протидії кіберзлочинності факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ є базовим структурним підрозділом університету, що проводить навчально-виховну, методичну, а також науково-дослідну діяльність із метою забезпечення фундаментальної технічної підготовки кваліфікованих фахівців для підрозділів Національної поліції України, а також підготовку слухачів і студентів в галузі інформаційних технологій. Працівники кафедри залучаються до проведення занять під час первинної професійної підготовки та підвищення кваліфікації поліцейських.

Історія кафедри

Першого квітня 1995 року в Університеті внутрішніх справ (м. Харків) було створено кафедру «Спеціальної техніки». На базі цієї кафедри 01.04.1999 з’явилась кафедра «Захисту інформації та спеціальної техніки» факультету № 3 – управління та інформатики Університету внутрішніх справ, яка 24.06.2006 була реорганізована у кафедру «інформаційної безпеки» та була підпорядкована факультету психології, менеджменту, соціальних та інформаційних технологій Харківського національного університету внутрішніх справ.

У червні 2013 року кафедра була реорганізована у кафедру «Захисту інформації» та увійшла до складу факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми. У серпні 2016 року кафедра отримала нову назву – кібербезпеки.

У червні 2019 року в результаті об’єднання кафедри інформаційних технологій (яка була створена в лютому 2017 року шляхом об’єднання кафедри інформаційної безпеки факультету № 4 з кафедрою інформаційних технологій і захисту інформації факультету № 6) та кафедри кібербезпеки факультету № 4 створено кафедру інформаційних технологій та кібербезпеки факультету № 4.

У липні 2021 року кафедру інформаційних технологій та кібербезпеки факультету № 4 було розділено на 2 кафедри:

– кафедра протидії кіберзлочинності факультету № 4;

– кафедра кібербезпеки та DATA-технологій факультету № 6.

Навчальна робота

Науково-педагогічні працівники кафедри викладають навчальні дисципліни для студентів, курсантів та слухачів, які навчаються в університеті на факультетах № 1-6 за всіма спеціальностями, а також для слухачів інституту післядипломної освіти. Дисципліни, що викладаються фахівцями кафедри, охоплюють напрями сучасних інформаційних технологій, інформаційного забезпечення діяльності Національної поліції України, інформаційної та кібербезпеки правоохоронця. Під час вивчення дисциплін кафедри здобувачі вищої освіти оволодівають навичками використання сучасної комп’ютерної техніки, програмування, розробки та використання баз даних, WEB-програмування та систем підтримки прийняття рішень.

Кафедра протидії кіберзлочинності є випускаючою за спеціальністю 125 «Кібербезпека та захист інформації», а також забезпечує підготовку фахівців за спеціальністю 081 «Право» для слідчих та оперативних підрозділів Національної поліції України, що займаються протидією кіберзлочинності. Науково-педагогічні працівники кафедри керують навчальною практикою та стажуванням курсантів університету, які навчаються за спеціальністю 125 «Кібербезпека».

Одним з пріоритетних напрямів роботи кафедри є підготовка кваліфікованих фахівців для Національної поліції України, які орієнтовані на протидію складним у технічному плані злочинам. Курсанти вивчають новітні методи використання комп’ютерної техніки в оперативно-розшуковій діяльності, значна увага приділяється вивченню сучасних інформаційних технологій. Отримані знання використовуються випускниками під час служби в оперативних підрозділах Національної поліції України та експертних підрозділах МВС України, задіяних у протидії кіберзлочинності.

Науково-педагогічні працівники кафедри беруть участь у проведенні курсів професійної первинної підготовки та підвищення кваліфікації працівників патрульної поліції, кіберполіції, слідства, інформаційної підтримки та інших підрозділів Національної поліції України.

У своїй роботі кафедра постійно підтримує зв'язок з територіальними підрозділами кіберполіції, кримінального аналізу, слідства, технічного захисту інформації, інформаційної підтримки Національної поліції України, а також з експертно-криміналістичними підрозділами МВС України. Кафедра активно взаємодіє з Управлінням інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП в Харківській області та з кафедрою штучного інтелекту Харківського національного університету радіоелектроніки в напрямку розробки і реалізації інноваційних підходів взаємодії поліції з населенням на базі сучасних інформаційних технологій та розробки математичного та аналітичного забезпечення інноваційних засобів кримінального аналізу.

Працівники кафедри залучаються до проведення виїзних занять, підвищення кваліфікації, надання консультацій працівникам зазначених підрозділів, а також залучаються у якості спеціалістів при проведенні слідчих (розшукових) дій.

Наукова робота

Основними напрямами наукової роботи кафедри є:

  • методики проведення експертиз під час розслідування кіберзлочинів;
  • використання інформаційних технологій в оперативно-розшуковій та слідчий діяльності;
  • побудова комплексної системи захисту інформації та системи управління інформаційною безпекою;
  • розкриття кримінальних правопорушень, вчинених з використанням криптоактивів;
  • розробка політик безпеки для комп’ютерних систем;
  • аудит комп’ютерної безпеки організації;
  • розробка та реалізація систем захисту інформації;
  • організація технічного захисту інформації.

На кафедрі постійно проводиться виховна робота з курсантами, функціонує науковий гурток «Техніка на службі поліції», де курсанти та студенти виготовляють пристрої в сфері захисту інформації, створюють програми за цим напрямком, беруть участь у наукових конференціях, олімпіадах, конкурсах, що проводяться між вищими навчальними закладами, публікують наукові статті, взаємодіють з працівниками практичних підрозділів з метою узгодження своїх розробок з потребами практичних підрозділів поліції.

Матеріально-технічне забезпечення навчального процесу

Усі аудиторії кафедри обладнані засобами мультимедіа. На кафедрі функціонує два класи зі спеціальної техніки поліції, навчальна лабораторія з технічного захисту інформації.

На теперішній час працівниками кафедри здійснюється супроводження роботи чотирьох комп’ютерних класів:

  1. Центр пошукової та аналітичної роботи у кіберсфері на громадських засадах, учасниками та консультантами якого на громадських засадах стали курсанти та працівники університету. Основним напрямом діяльності центру є вивчення питань протидії кіберзлочинності та моніторингу кіберпростору;
  2. Навчально-тренувальні полігони (класи):
    • з протидії злочинам у сфері торгівлі людьми, що вчиняються із використанням інформаційних технологій;
    • з протидії кібератакам;
    • з інформаційної та кібербезпеки.

Навчально-методичне забезпечення навчального процесу

Протягом останніх років за участі науково-педагогічних працівники кафедри було видано низку методичних розробок та навчальних посібників, зокрема:

  • Перепелиця М. М. Здійснення оперативно-розшукових заходів шляхом використання кіберпростору / М. М. Перепелиця. О. В. Манжай, В.В. Шендрик. К. : Друкарня МВС України, 2010. 146 с. (Допущено МВС України).
  • Перепелиця М. М. Використання комп’ютерних технологій в оперативно-розшуковій діяльності : навчальний-посібник / М. М. Перепелиця, О. В. Манжай, В. В. Шендрик; за заг. ред. О. М. Бандурки. Одеса : ОДУВС, 2011. 146 с. з іл.
  • Світличний В.А. Спеціальна техніка ОВС (Загальна частина): навчальний посібник / В. А. Світличний, Ю. М. Онищенко, О. М. Рвачов. Х. : ХНУВС, 2012. 256 с.
  • Манжай О. В. Правові засади захисту інформації : навчальний-посібник / О.В. Манжай. Харків: Ніка Нова, 2014. 104 с. з іл.
  • Гузій В. Виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій / В. Гузій, Д. Девіс, В. Дубина, О. Манжай, В. Марков. К., 2015. 128 с.
  • Манжай О. В. Оперативне маскування під час роботи в інформаційно-телекомунікаційних системах: навчальний курс / О. В. Манжай. Х.: ХНУВС, 2015. 27 с.
  • Клімушин П. С. Стратегії управління людськими ресурсами, формування та розвиток навичок електронного урядування. Електронне урядування та електронна демократія / П. С. Клімушин // Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа»: за заг. ред. А. І. Семенченка, В. М. Дрешпака. Київ : ФОП Москаленко О.М, 2017. Частина 12. 64 с.
  • Гнусов Ю.В. «Спеціальна техніка Національної поліції України»: навч. посіб. з дисц. «Тактико-спеціальна підготовка» / Ю. В. Гнусов, В. А. Світличний, Ю. М. Онищенко // Харк. нац. ун-т внутр. справ, факультет № 4, каф. кібербезпеки. Х.: ХНУВС, 2017. 176 с.
  • Виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій: навчальний курс / [А. Вінаков, В. Гузій, Д. Девіс, В. Дубина, М. Каліжевський, О. Манжай, В. Марков, В. Носов, О. Соловйов]. К., 2017. 148 с.
  • Особливості розслідування злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми : науково-методичні рекомендації / Д. В. Швець, К. Л. Бугайчук, А. В. Мирний, О. В. Федосова, Ю. О. Михайлова, Т. А. Пазинич та ін.; за заг. ред. Д. В. Швеця та К. Л. Бугайчука. Х. : ХНУВС, 2017. 124 с.
  • Особливості розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів чи психотропних речовин із використанням сучасних телекомунікаційних та інших технологій : науково-методичні рекомендації / О.О. Юхно, Т. М. Матюшкова, В. А. Коршенко, Ю. В. Гнусов, В. В. Носов, А. М Лисенко, П. М. Мітрухов, Т. Г. Фоміна. За загал. ред. докт. юрид. наук., проф. О. О. Юхна. [Серія «Бібліотечка слідчого і детектива: проблеми кримінального процесу»]. На замовлення Головного слідчого управління Національної поліції України. Х. : Харк. нац. ун-т внутр. cправ, 2019. 48 с.
  • Електроніка та схемотехніка : навч. наоч. посіб. / М. В. Мордвинцев, Ю. В. Гнусов, К. В. Садовий, В.М. Пересічанський ; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. cправ, 2019. Х. 2019. 72 с.
  • Метрологія та вимірювання : навчальний посібник / Ю. В. Гнусов, В. В. Тулупов, В. М. Пересічанський; Харк. нац. ун-т внутр. cправ, 2019. 125 с
  • Манжай О. В., Манжай І. А. Правові засади захисту інформації: підручник / вид. друге, переробл. та доповн. Харків : Промарт, 2020. 162 с.
  • Методичний посібник для тренерів з питань кібергігієни у рамках спеціальної професійної (сертифікованої) програми підвищення кваліфікації: практикум / О. В. Манжай, В. В. Носов. К. : ВАІТЕ, 2021. 106 с.
  • Освітній серіал «Основи кібергігієни»
  • Манжай О.В., Мелешко Д.Г., Носов В.В., Самойлов С.В. Розробка та впровадження системи управління безпекою інформації. Київ: ВАІТЕ, 2021. 138 с.
  • Особливості розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із доведенням до самогубства неповнолітніх із використанням соціальних мереж в Інтернеті: науково-методичні рекомендації / О.В. Манжай, В.В. Кікінчук, В.В. Корнієнко, В.С. Гнатенко, О.М. Рвачов. Х. : ХНУВС, 2022. 57 с.
  • Методика розслідування створення та поширення контенту з вмістом дитячої порнографії з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій: науково-методичні рекомендації / С.О. Книженко, О.В. Салманов, О.В. Манжай, В.В. Кікінчук, В.В. Романюк. Х. : ХНУВС, 2022. 68 с.
  • Пошук та фіксація фактичних даних про протиправні діяння, які вчинені з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій при розслідуванні фактів збуту наркотичних засобів: науково-методичні рекомендації / В.В. Кікінчук, Т.П. Матюшкова, А.В. Піддубна, О.В. Манжай, В.В. Носов. Х. : ХНУВС, 2022. 69 с.

Взаємодія з іншими організаціями

На кафедрі функціонує наукова курсантська група ISACA StudentGroup KNUIA, яка офіційно визнана ISACA (міжнародна професійна асоціація фахівців в області ІТ-аудиту, ІТ-консалтингу, управління ІТ-ризиками та інформаційною безпекою).

Науково-педагогічні працівники кафедри беруть участь у навчально-тренувальних заходах, що проводяться під егідою Програми підтримки ОБСЄ в Україні та ICITAP Департаменту юстиції США USAID щодо підвищення обізнаності працівників Національної поліції України у сфері:

  1. протидії кіберзлочинності;
  2. протидії злочинам з платіжними інструментами;
  3. протидії злочинам у сфері торгівлі людьми, що вчиняються із застосування інформаційних технологій;
  4. безпеки роботи з інформацією.

У межах взаємодії з громадськими організаціями працівниками кафедри проводяться тренінгові заняття з учнями середніх навчальних закладів міст України з профілактики торгівлі людьми, уникнення кібербулінгу, кібергігієни. Працівники кафедри беруть активну участь у розвитку наукового парку ХНУВС «Наука та безпека».

Із 2020 року працівники кафедри взаємодіють з Українською школою урядування (usg.org.ua). У межах спільної роботи було підвищено кваліфікацію декількох тисяч державних службовців з питань кібергігієни. У 2021-2022 рр. працівники кафедри взяли участь у підготовці та проведенні спеціалізованого курсу з побудови системи управління інформаційною безпекою для керівної ланки міністерств та відомств, а у 2023 році залучені до підготовки навчального посібника "Підготовка поліцейських підрозділів превентивної діяльності, слідства, та дізнання, кіберполіцейських з питань убезпечення дітей у кіберпросторі".

Контактна інформація

Адреса: пр. Льва Ландау, 27, м. Харків, 61080 
Електронна адреса: [email protected]

Склад кафедри

Манжай Олександр Володимирович - завідувач кафедри, кандидат юридичних наук, професор

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID
Переглянути профіль ResearcherID

Носов Віталій Вікторович - професор кафедри, кандидат технічних наук, доцент

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID
Переглянути профіль ResearcherID

Лучик Василь Єфремович - професор кафедри, доктор економічних наук, професор

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Лучик Світлана Дмитрівна - професор кафедри, доктор економічних наук, професор

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Клімушин Петро Сергійович - доцент кафедри, кандидат технічних наук, доцент

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Колісник Тетяна Петрівна - доцент кафедри, кандидат педагогічних наук, доцент

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Світличний Віталій Анатолійович - доцент кафедри, кандидат технічних наук, доцент

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID
Переглянути профіль ResearcherID

Грищенко Денис Олександрович - старший викладач кафедри

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Рог Вікторія Євгенівна - старший викладач кафедри

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Калякін Сергій Володимирович - викладач кафедри

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID
Переглянути профіль ResearcherID

Бараннік Володимир Вікторович - доцент кафедри, доктор технічних наук, професор

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Слободянюк Олександр Васильович - доцент кафедри, кандидат технічних наук, доцент

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Островерхий Володимир Іванович - викладач кафедри

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Зінченко Тетяна Миколаївна - завідувач навчальної лабораторії кафедри

Коваль Світлана Миколаївна - старший лаборант кафедри