Програма судових стипендій, раніше відома як Програма університетського стажування, була заснована в 1999 році, щоб дати можливість недавнім випускникам юридичних факультетів отримати професійний досвід, працюючи в Міжнародному Суді ООН. Програма має на меті покращити розуміння учасниками міжнародного публічного права на практиці та процедур Суду шляхом безпосереднього залучення їх до діяльності Суду.


Стипендіати працюють на умовах повної зайнятості під керівництвом члена Суду, разом з основним юридичним помічником члена Суду. Стипендіати можуть розраховувати на проведення досліджень та підготовку меморандумів з питань права та фактів, що стосуються справ, які перебувають на розгляді Суду, відвідування слухань та засідань, а також виконання будь-яких інших обов'язків, які можуть бути покладені на них відповідними суддями.


Тривалість стипендії становить приблизно десять місяців, з початку вересня до червня наступного року. Суд, як правило, обирає 15 учасників, запропонованих університетами по всьому світу.


Вимоги до кандидатів:


Вік до 31 року на момент початку стипендіальної програми;

Продемонструвати відмінні результати у вивченні права та інтерес до міжнародного публічного права через навчання, публікації та/або досвід роботи;

Досконале володіння, як письмово, так і усно, принаймні однією з двох офіційних мов Суду (англійською та французькою); робоче знання іншої мови вважається перевагою.

! ВАЖЛИВО Лише університети можуть висувати кандидатів. Суд не приймає заявки від окремих осіб.


Кінцевий термін подачі заявок: 5 лютого 2024 року. Усі заявки мають бути подані до цього терміну. Суд очікує прийняти остаточне рішення про відбір кандидатів до квітня 2024 року. Відібрані кандидати будуть проінформовані про це університетами, які їх висунули.


Порядок подачі заявки та перелік необхідних документів можна знайти тут: https://www.icj-cij.org/judicial-fellows-program

Джерело: https://onua.edu.ua/ua/