День вишиванки – одне з найулюбленіших свят українців. І цього рокуми продовжуємо красиву традицію – усім великим українством одягати на знак національної єдності вишиті сорочки.

Вишиванка – це наша історія! Це сила, душа, талант, природа, неповторність українського народу!

З давніх-давен наші пращури намагалися привернути до себе добрі сили та якомога надійніше захиститися від злих. Сама тканина сорочки вважалася неприступною для злих духів. Але ті частини одягу, де вона закінчувалася й починалося тіло, важко було захистити. Тут і потрібна була вишивка. Комір, манжети, розріз горловини старанно прикрашалися неповторними візерунками. Мовою містичних символів вони перегороджували шлях негативним силам. Недарма й дотепер існує вислів «народитися в сорочці», який означає бути щасливим.

З нагоди Дня вишиванки представник великої родини Коршенків-Долгих – завідувач науково-дослідної лабораторії ХНУВС Вадим Коршенко подарував 100-річний родинний оберіг – вишиту в традиційному українському стилі чоловічу сорочку, що надасть особливого колориту нашій експозиції «Культура Слобожанщини» освітньо-культурного центру факультету № 2 Харківського національного університету внутрішніх справ.

ВЗГ ХНУВС