У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Шляхи покращення системи професійної підготовки правоохоронців до дій в екстремальних умовах». У ній взяли участь як науковці, так і представники практичних підрозділів органів внутрішніх справ України, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та ін.

Відкрив наукове зібрання ректор університету Валерій Сокуренко. Він привітав учасників конференції, побажавши їм плідної роботи та наснаги. У своїй доповіді ректор окреслив основні завдання, які постають перед правоохоронними органами у питаннях підготовки нових кадрів з урахуванням процесів реформування, які сьогодні відбуваються в системі органів внутрішніх справ і країні в цілому. Серед таких завдань – виконання правоохоронцями сервісних обов’язків, зокрема, надання у разі потреби медичної, консультативної та іншої допомоги; необхідність забезпечення особистої безпеки правоохоронців, що потребує додаткової спеціальної підготовки до дій у штатних та у позаштатних ситуаціях. Окремий напрямок – підготовка до дій у надзвичайних та екстремальних ситуаціях, а також продовження підготовки особового складу для підрозділів Національної поліції України. Також Валерій Сокуренко зазначив, що керівництвом області започатковано й впроваджується кілька програм, учасником яких обов’язково стане і Харківський національний університет внутрішніх справ. Це програми щодо публічної безпеки області, територіальної оборони та ін.

Т. в. о начальника Головного управління Національної поліції в Харківській області, генерал поліції третього рангу Анатолій Дмитрієв розповів про реорганізаційні та реформувальні процеси, які відбуваються сьогодні в практичних підрозділах правоохоронної системи Харківщини. Ознайомив присутніх і з результатами експерименту, який було проведено у Нововодолазькому районі і який приніс позитивні результати. Реорганізувавши роботу правоохоронних органів району, збільшилася кількість поліцейських на вулицях, зменшився час реагування поліцейськими на повідомлення, зросла довіра населення до правоохоронних органів. Громадяни стали частіше звертатися до поліції за допомогою та ін. За словами Анатолія Дмитрієва, у найближчих планах – поширення цього експерименту в усіх районах області.

Радник ректора університету Олександр Бандурка зупинився на питаннях, пов’язаних із удосконаленням діючого законодавства. Так, на даний час вчені університету працюють над внесенням змін до деяких законодавчих актів та приведенням їх у відповідність до діючих норм.

Спостерігач Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Джеймс Сперос відзначив позитивні зрушення, які відбуваються у реформуванні правоохоронних органів України і запевнив у подальшій підтримці цих процесів міжнародними організаціями.

Робота конференції проходила за наступними напрямами: тактика дій правоохоронців в нормальних та екстремальних умовах; психологія екстремальних ситуацій; заходи та засоби особистої безпеки правоохоронців при виконанні службово-бойових задач та ін.

За матеріалами роботи конференції видано збірник наукових статей.

 

ВЗГ ХНУВС