На кафедрі кримінального права та кримінології факультету № 1 (з підготовки фахівців для підрозділів слідства) у рамках проведення круглого столу були підведені підсумки наукової діяльності у I семестрі 2015/2016 навчального року. У ньому взяли участь представники керівництва факультету, відділу організації наукової роботи, професорсько-викладацького складу кафедри.

Відкрив захід начальник факультету Олександр Музичук, який зазначив, що науковий гурток кафедри кримінального права та кримінології покликаний об’єднувати науковий потенціал науково-педагогічного складу, курсантів і слухачів. Його мета – активізація наукових досліджень, оприлюднення їх результатів, розширення наукових та творчих контактів. Представники гуртка беруть активну участь у конференціях, науково-практичних семінарах, круглих столах, форумах, гідно представляють університет на міжнародних та всеукраїнських конкурсах.

Провідний науковий співробітник відділу організації наукової роботи Володимир Чумак подякував представникам наукового гуртка кафедри за популяризацію наукової діяльності серед університетської молоді та їх залучення її до цієї роботи, за тісну співпрацю з Науковим товариством студентів, курсантів, слухачів, аспірантів, ад’юнктів, докторантів і молодих вчених.

У своїх доповідях секретар наукового гуртка кафедри Ірина Бульба, староста Вікторія Хомич разом із керівником професором кафедри права та кримінології факультету Антоном Байловим зазначили, що у I семестрі 2015/2016 навчального року члени наукового гуртка кафедри взяли участь у таких наукових заходах, як Всеукраїнська конференція «Теорія і практика віктимології», яка проходила в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого і була присвячена 50-річчю з дня заснування кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права; Всеукраїнський науково-практичний семінар «Сучасні проблеми та тенденції розвитку кримінально-виконавчого права в Україні», проведений під егідою Кримінологічної асоціації України; Міжнародна науково-практична конференція «Право, держава та громадянське суспільство в умовах системних реформ в процесі євроінтеграції», яка проходила у Дніпропетровському гуманітарному університеті; ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція (за міжнародною участю) «Теоретичні та практичні проблеми реалізації норм права», яка відбулась у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського. 

За звітний період Ірина Бульба та Олександр Прокопенко взяли участь в XI Всеукраїнських змаганнях з кримінального права та процесу «Майстерність судової промови», які проводилися в Одесі й організаторами яких виступили Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та Одеський обласний осередок Ліги студентів Асоціації правників України. За підсумками конкурсу представники наукового гуртка кафедри були нагороджені грамотою «За високий рівень ораторської майстерності та глибокі знання з кримінального права та процесу», а також спеціальними періодичними та науковими виданнями.

Також Ірина Бульба взяла участь у Міжнародному конкурсі наукових робіт «Громадянське суспільство: світові традиції та вітчизняні реалії» з науковою роботою «Роль засобів масової інформації у становленні громадянського суспільства (кримінологічний аспект)». Захід проводила Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України, результати будуть оголошені у лютому 2016 року.

За I семестр 2015/2016 навчального року члени наукового гуртка кафедри підготували та опублікували дві наукові статті у фахових виданнях України та 15 тез доповідей, підготували дві наукові роботи, які були представлені на конкурсах.

Активна діяльність наукового гуртка відзначена нагородами. Так, члени наукового гуртка отримали шість грамот, серед яких одна «За високий рівень ораторської майстерності та глибокі знання з кримінального права та процесу», дві «За кращу наукову доповідь», три «За активну участь у роботі конференції», двоє членів гуртка нагороджені цінними подарунками, а також періодичними та науковими виданнями за активну участь у роботі конференцій та семінарів, троє отримали 11 сертифікатів за участь у міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях та семінарах.

Підводячи підсумки роботи круглого столу, Олександр Музичук побажав усім учасникам подальшої плідної роботи та творчої наснаги та запевнив, що члени гуртка завжди можуть розраховувати на допомогу керівництва факультету в науково-дослідницькій діяльності. Також він заохотив актив наукового гуртка кафедри цінними подарунками.

 

ВЗГ ХНУВС