У День українського добровольця для курсантів 2-3 курсів факультетів №№ 1-4 Харківського національного університету внутрішніх справ відділ соціально-гуманітарної роботи провів тематичні екскурсії за новою музейною виставкою «За покликом серця», а також відеолекторій з цієї тематики.

Свято на честь українських добровольців було встановлено 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.

Виставка «За покликом серця» продемонструвала нові та вже відомі експозиційні матеріали. Найповнішим виданням з цієї теми залишається на сьогодні книга «Добробати», презентація якої неодноразово відбувалася за участі представників керівництва МВС України, у тому числі, випускника Харківського національного університету внутрішніх справ, а сьогодні заступника голови Національної поліції України Вадима Трояна. У книзі подані свідчення очевидців і учасників того бурхливого часу, коли відбувалося формування добровольчого руху.

Курсанти також мали змогу ознайомиться з новими книгами, які були підготовлені, видані та отримані університетом за сприяння Міністерства внутрішніх справ України. Ці видання присвячені окремим сторінкам сучасної боротьби України за свою незалежність, де значну роль відіграли саме добровольчі військові формування. Серед них є новітній раритет отриманий на нещодавній презентації за участі представників керівництва і курсантів університету – книга з автографом добровольця-нацгвардійця Віталія Марківа. Вона докладно розповідає про перемоги і випробування, які випали на його долю. Історія Віталія Марківа яскраво засвідчує важливість одностайної протидії викривленню подій в Україні на міжнародному рівні.

Відеолекторій нагадав курсантам про те, що саме добровольцями пішли на захист держави випускники факультету № 1 ХНУВС – Руслан Салівончик та Дмитро Пругло, які загинули у 2014 та 2019 рр. Їх пам’ять присутні вшанували хвилиною мовчання.

Добровольці у важкий для України період встали на її захист, як найбільш вмотивовані люди. Вони є прикладом для нової української армії, нової поліції і всієї громадськості.

ВЗГ ХНУВС