Завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Надія Демиденко взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції, присвяченій пам’яті видатних українських вчених, які зробили великий внесок у розбудову української та світової науки і культури у першій половині ХХ століття. Мова йшла про легендарну родину братів Тимошенків, уродженців села Базилівки Чернігівської губернії (тепер Конотопський район Сумської області) – Степана Тимошенка (1878–1972), Сергія Тимошенка (1881–1950) та Володимира Тимошенка (1885–1965).

На конференції зазначалося, що Степан Тимошенко восени 1918 очолив Інститут технічної механіки (тепер інститут механіки НАН України імені С. П. Тимошенка). У 1920 році був змушений емігрувати за кордон, ставши фундатором школи прикладної механіки у США. Його брат, Сергій Тимошенко, був засновником архітектурного інституту у Києві, працював міністром шляхів в урядах УНР 1919–1920 рр. У 1918 році – на посаді губернського комісара Харківщини. Займаючись політичною діяльністю, не полишав архітектурної справи, створюючи проєкти споруд у стилі українського модерну, національного романтизму. Молодший з братів – Володимир, економіст за фахом, працював в американському уряді за часів президента Рузвельта.

І хоча родині Тимошенків не судилося творити на рідній землі, але вони гідно представляли її в близьких і далеких світах.

Учасники конференції запропонували встановити меморіальну дошку, присвячену родині Тимошенків, на їх малій Батьківщині. Тим більше, що згідно Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році» на державному рівні буде відзначатися 140-річний ювілей Сергія Тимошенка.

Сумська філія ХНУВС