Про це нагадала майбутнім психологам – курсантам факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ професорка кафедри педагогіки та психології ХНУВС, докторка психологічних наук Наталя Мілорадова, – під час обговорення фільму «Панки» з репертуару Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Стрічку представив правозахисник, регіональний координатор Docudays UA в Харківській області Юрій Чумак.

Фільм оповідає про «складних» підлітків із Нідерландів, з якими в імпровізованому «реабілітаційному центрі» на віддаленій фермі працює психолог. У щирому кінопортреті проблемні тінейджери, зняті зблизька, виявляють свої найвразливіші сторони.

По закінченні перегляду курсанти разом із Наталею Мілорадовою розібрали характерні риси, притаманні молодим людям у підлітковому віці, пригадали кризові моменти цього періоду, дослідили методи психологічної терапії, що застосовуються фахівцем у роботі з героями стрічки.

Глядачі зійшлися на думці, що продемонстровані на екрані проблеми, незважаючи на те, що події відбуваються у Західній Європі, притаманні й українським підліткам. Тому вітчизняні правоохоронці та психологи мають вміти працювати з такими неповнолітніми, приділяючи основну увагу превентивній діяльності.

Як наголосив Юрій Чумак, цьогорічний Мандрівний Docudays UA проходить під гаслом «Teen Spirit» («Підлітковий дух») та присвячений не тільки питанню дорослішання тінейджерів, але й певному «дорослішанню» України, яка наразі проходить доволі важкий етап трансформації. І пріоритетом діяльності нашої держави має бути саме дотримання прав людини.

Правопросвітницький захід було приурочено до Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства». 

#DocudaysUAнаХарківщині

ВЗГ ХНУВС