Відбулося підписання Декларації про співробітництво у сферах освітньої та наукової діяльності між Харківським національним університетом внутрішніх справ та Поморською академією в Слупську (Польща) у дистанційному режимі.

Поморська академія в Слупську, заснована у 1957 році, – це один з найбільших державних вишів Республіки Польща. Академія пропонує вищу освіту в галузях гуманітарних, точних, природничих наук, а також наук про здоров'я, управління і безпеку. У Поморській академії в Слупську діють 5 факультетів, навчання відбувається за 26 напрямами та 117 спеціальностями, що викладаються польською та англійською мовами для понад 3 000 студентів. Викладацький склад Академії – 550 науковців, серед яких 100 професорів та 200 докторів наук.

Спорідненими освітніми напрямами для Харківського національного університету внутрішніх справ є кіберпезпека, управління, національна безпека та соціологія.

Під час онлайн-спілкування ректор Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, полковник поліції Дмитро Швець зазначив: «Для нас є важливим європейський і, зокрема, польський досвід підготовки фахівців з кібербезпеки, а також наукові напрацювання в цій сфері. Сучасний світ сповнений багатьох викликів і загроз, на які ми маємо стрімко реагувати. Об’єднання зусиль з польськими науковцями в обміні досвідом та напрацюваннями є для нас актуальним і важливим. Польські колеги приділяють багато уваги питанням кібербезпеки з елементами криптографії та криптології, охорони кіберпростору, кіберзагроз, захисту держави, безпеки та громадського порядку, які для Харківського національного університету внутрішніх справ також є пріоритетними напрямами діяльності. Ми активно використовуємо новітні технології у боротьбі з правопорушеннями. Яскравим прикладом є розробка фахівцями та курсантами університету Телеграм чат-боту, який допомагає громадянам скаржитися адміністрації месенджера на електронні адреси, що використовують злочинці для незаконного збуту наркотиків».

Проректор Поморської академії в Слупську Анджей Урбанек наголосив на важливості співпраці з університетом, що дозволить студентам обох вишів здобувати освіту одночасно в Слупську та в Харкові й отримувати два дипломи по завершенні навчання. Поморська академія в Слупську має добре розвинену інфраструктуру та потужну навчальну базу, що сприяє якісному опануванню знаннями. Академія давно працює за міжнародною програмою «Erasmus+», завдяки якій здійснюється обмін студентами, викладачами та науковцями.

Керівник Центру Українсько-Польського Розвитку при ХНУВС (на громадських засадах) доцент кафедри кримінального права та кримінології Микола Пахнін підкреслив, що для університету підписання Декларації про співробітництво є знаковою подією в інтеграції університету в єдиний європейський освітній простір. І хоча підписання документу відбулося в дистанційному режимі, це не стало на заваді плідному обговоренню вишами перспектив подальшої співпраці та визначенню планів спільної діяльності.

ВЗГ ХНУВС