За участю фахівців Харківського національного університету внутрішніх справ у Харківському прес-клубі відбулася прес-конференція «Безпека та кібербезпека під час карантину» в онлайн режимі. У заході взяли участь Олексій Сердюк — заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності, В’ячеслав Марков — декан факультету № 4 (кіберполіції), Олексій Рвачов — старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки та журналісти з Харківської, Сумської, Донецької та Луганської областей.

Під час прес-конференції спікери розповіли про найбільш актуальні проблеми щодо захисту правопорядку за думкою мешканців Харкова та Харківської області, виявлені під час дослідження «Публічна безпека та довіра до правоохоронних органів», що проводиться Харківським національним університетом внутрішніх справ з 2013 року. Серед найбільш актуальних проблем, що турбують мешканців Харківщини, уже декілька років респонденти найчастіше називають чотири основні: 1) уживання наркотиків, 2) майнові злочини, 3) уживання алкоголю, 4) порушення публічного порядку. Корупція, злочинність неповнолітніх, а також проблеми безпеки дорожнього руху непокоять опитаних у 3–4 рази менше, ніж названі чотири проблеми.

В умовах соціальної ізоляції та карантину особливу небезпеку становить ряд проблем, пов'язаних з інтернет-простором. Учасники заходу порадили, як захистити недоторканність свого приватного життя у кіберпросторі. Фахівці розповіли про те, що під час карантину зросла кількість кіберзлочинів. Зокрема, розсилка смс-повідомлень та телефонні дзвінки під приводом надання допомоги, мета яких заволодіння персональними даними, продаж через соціальні мережі амулетів та енергетичних дощок, які, ніби-то, захищають від коронавірусу, тестів, а також спецперепусток на громадський транспорт. Правоохоронні органи зафіксували понад дві тисячі груп у соціальних мережах, що розповсюджували інформаційні «фейки». Спікери розповіли про новий чат-бот, запущений у соціальній мережі Telegram для протидії домашньому насильству.

Усім учасникам заходу запропоновано взяти участь у черговому етапі Інтернет-опитування, яке триває, та повідомити про найбільш актуальні для них проблеми за посиланням: http://survey.univd.edu.ua/index.php/448549

Трансляцію заходу можна подивитися за посиланням: https://youtu.be/hJclg-1JRm4

ВЗГ ХНУВС