У рамках комунікативної платформи «МІСТ-MOST», яку запровадив Центр Українсько-Польського Розвитку, Генеральний Консул Генерального консульства Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський розповів студентам, курсантам, науковцям та викладачам університету про особливості функціонування державних інститутів та взаємодії різних гілок влади в Республіці Польща. Пан Януш Яблонський окрім досвіду роботи на дипломатичній служби, працював на різних посадах в органах місцевого самоврядування Республіки Польща. Як зазначив Януш Яблонський, система державної влади України і Польщі після набуття державами незалежності зазнала суттєвих трансформацій. «В обох країнах є багато спільного, й Україні, яка прагне членства в Європейському Союзі, є що запозичити у Польщі, яка є повноправним членом ЄС з 2004 року», – наголосив пан Консул. Він окремо зупинився на особливостях законодавчої влади Польщі, зокрема на її двопалатній системі, яку здійснюють Сейм та Сенат. Януш Яблонський наголосив на тому, що Україні під час впровадження реформи децентралізації важливо більш ретельно вивчати польський досвід, коли значення місцевих громад відіграє помітну роль в загальній системі управління держави.

У роботі комунікативної платформи «МІСТ-MOST» також взяли участь координатор Регіонального представництва КМЄС в Харкові Роберт Жулкєвські, голова Харківського товариства польської культури Юзефа Чернієнко та директорка польської суботньої школи «Полонія Харкова» Діана Кравченко. Пан Роберт зосередив увагу присутніх на аспектах співпраці силових структур з органами місцевого самоврядування: «Воєвода відіграє значну роль у формуванні стратегії діяльності силових органів на території, за яку він відповідає. Така тісна взаємодія та співвідповідальність дозволяють підвищувати рівень довіри населення як до правоохоронних органів, так і до місцевої влади».

Голова Харківського товариства польської культури Юзефа Чернієнко зупинилася на гуманітарній складовій діяльності польського уряду та підтримці ним полонійних програм, яким влада Польщі приділяє велику увагу. «Ми вже 29 років впроваджуємо польську мову та культуру в Східній Україні і для нас є великою честю весь цей час виконувати функцію громадських послів Польщі», – зазначила пані Юзефа.

Наприкінці засідання комунікативної платформи «МІСТ-MOST» Генеральний Консул Януш Яблонський презентував університету збірку книг, яка складається з підручників щодо вивчення польської мови, та літератури, присвяченої історії Польщі та її видатним особистостям.

ВЗГ ХНУВС