Доцентом кафедри правоохоронної діяльності та поліціїстики факультету № 6 Оленою Юшкевич разом зі старшим викладачем кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 1 Олександром Соколовим проведено бінарне заняття у навчальних групах факультету № 6 у межах викладання навчальної дисципліни «Адміністративна відповідальність та провадження у справах про адміністративні правопорушення» на тему «Модель застосування сили».

Теоретичний аспект, поняття, види та загальна характеристика поліцейських заходів відповідно до Закону України «Про Національну поліцію» висвітлила Олена Юшкевич. Про практичний аспект, зокрема, про особливості застосування поліцейських заходів під час несення служби патрульними поліцейськими, розповів Олександр Соколов, що має досвід підготовки патрульних поліцейських у межах проекту «Нова поліція» у 2015–2018 рр.

Особливу увагу було приділено вимогам до поліцейського заходу. Поліцейський захід – це дія або комплекс дій превентивного або примусового характеру, що обмежує певні права і свободи людини та застосовується поліцейськими відповідно до закону для забезпечення виконання покладених на поліцію повноважень. Поліцейський захід застосовується виключно для виконання повноважень поліції. Обраний поліцейський захід має бути законним, необхідним, пропорційним та ефективним.

Олександр Соколов також розповів студентам про поведінку осіб під час застосування сили, про особливості сприйняття ситуації поліцейським, про оперативно-тактичні фактори, контакт та протидію.

Студентам також було продемонстровано навчальні фільми.

ВЗГ ХНУВС