У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання протидії торгівлі людьми».

Співорганізаторами конференції виступили Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна», Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, а також Кримінологічна асоціація України.

У роботі конференції взяли участь понад 50 науковців та правоохоронців-практиків України, серед яких представники МВС України, міжнародних і громадських організацій, органів державної влади і місцевого самоврядування, судів, прокуратури, ГУМВС України в областях, науково-педагогічні працівники університету, курсанти, слухачі, представники інших вищих навчальних закладів України тощо.

Перший проректор з навчально-методичної та наукової роботи університету Олександр Головко у своїй доповіді зазначив, що захист та охорона свободи, честі та гідності людини є одними з найважливіших завдань у світлі реалізації конституційних положень про право людини на особисту свободу та недоторканність.

Доповіді учасників конференції були присвячені аналізу явища торгівлі людьми, проблемним питанням кримінально-правового забезпечення протидії торгівлі людьми, розслідуванню злочинів, захисту та дотриманню прав постраждалих осіб, напрямам удосконалення українського законодавства, протидії торгівлі людьми на міжнародному, національному та місцевому рівнях, запобігання сексуальній експлуатації дітей, дитячому сексуальному туризму тощо.

У рамках проведення конференції було організовано відеозв’язок за допомогою мережі Інтернет із заступником директора Департаменту боротьби з торгівлею людьми МВС України Владиславом Дубиною, який повідомив учасників конференції про основні напрямки роботи підрозділів боротьби з торгівлею людьми ОВС України, а також навів статистичні дані щодо кількості зареєстрованих злочинів у цій сфері та кількості постраждалих від торгівлі людьми. Учасники конференції відзначили, що злочини такого роду мають високу латентність.

Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» Катерина Левченко висловила вдячність за організацію та проведення конференції керівництву та працівникам університету, а також наголосила, що очолюваний нею центр  не перший рік плідно співпрацює з Харківським національним університетом внутрішніх справ. Розроблено низку пропозицій до законів України, що стосуються протидії торгівлі людьми, підготовлено навчально-методичні матеріали, проводяться спільні заходи, такі  як, наприклад, ця конференція.

Начальник факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми В'ячеслав Марков у своїй доповіді зробив екскурс в історію підготовки фахівців для підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, на прикладі Харківського національного університету внутрішніх справ, а також окреслив проблемні питання, які виникають під час підготовки фахівців у цій сфері, та шляхи їх вирішення.

За матеріалами доповідей учасників конференції видано збірник тез доповідей.

 

ВЗГ ХНУВС