У Харківському прес-клубі відбулась прес-конференція на тему обігу зброї в Україні, в якій взяв участь завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1, доктор юридичних наук, професор Олексій Литвинов. Журналістів, які взяли участь у прес-конференції, перш за все цікавили підсумки місячника добровільної здачі зброї в Харкові та області; документи, необхідні для отримання дозволу на придбання, носіння і т. ін. вогнепальної зброї травматичної дії; як регулювати ринок зброї в Україні; чи потрібен нам закон про зброю; чи потрібна легалізація короткоствольної вогнепальної зброї та багато інших запитань.

Особливо жваву дискусію викликав закон про зброю. Олексій Литвинов висловив переконання, що відсутність законодавчого регулювання таких понять, як «зброя», «вогнепальна зброя», «цивільна зброя» та «зброя самооборони», відсутність цілісної концепції реалізації права громадян на зброю є серйозним недоліком чинного законодавства. Врегулювання цих питань стане можливим лише за умови прийняття Закону про зброю, який би врегулював право громадян на зброю та встановив загальний порядок обігу всіх видів зброї, її реалізації, а також чітко визначив поняття та види зброї.

На запитання стосовно ставлення до легалізації короткоствольної вогнепальної зброї Олексій Литвинов звернув увагу присутніх, що небезпечність надання громадянам права на придбання, зберігання і носіння короткоствольної вогнепальної зброї (пістолетів і револьверів) полягає у такому: 1) ця зброя більш небезпечна ніж інша, адже її застосування за умови її справності та відповідного спорядження не потребує спеціальних навичок; 2) її носіння, перевезення і зберігання не потребують спеціальних захисних засобів, як при аналогічних діяннях, пов’язаних з іншими предметами, поводження з якими може заподіяти шкоду самому злочинцеві; 3) відносна легкість заподіяння шкоди, у тому числі й через необережність; 4) її застосування в громадських місцях може призвести до великої кількості жертв. Таким чином, вільний обіг такої зброї загрожує ускладненню і без того напруженої криміногенної ситуації в країні.

ВЗГ ХНУВС