Відбувся круглий стіл на тему «Кіберзалежність неповнолітніх як передумова девіантної поведінки». У ньому взяли участь представники Департаменту освіти Харківської міської ради, міської батьківської ради, поліцейські ювенальної превенції, науковці та освітяни. У підготовці круглого столу активну участь взяли викладачі кафедри соціології та психології Харківського національного університету внутрішніх справ та студенти-психологи.

Під час підготовки заходу було проведено спеціальне пілотне дослідження щодо ставлення дітей до комп'ютера та Інтернету. Воно проводилося в Харківському ліцеї № 89, школі-інтернаті «Ліцей «Правоохоронець»», Харківській загальноосвітній школі № 121 та кількох інших навчальних закладах.

За підсумками дослідження завідувач кафедри соціології та психології Харківського національного університету внутрішніх справ доктор психологічних наук, професор Олена Євдокімова зробила наступні висновки:

1. Знайомство харківських школярів з комп'ютером відбувається у віці 5-6 років (майже 72% опитаних). Учні молодших класів взагалі не пам'ятають життя без комп'ютера.

2. Більше 76% школярів вказали на комп'ютер і телефон, як на свої основні захоплення.

3. Середнє проведення часу школярів в Інтернеті становить 5-6 годин на добу, в основному в онлайн-іграх. Деякі вказали, що знаходяться в мережі до 16 годин на добу.

4. 82% опитаних відчувають незадоволеність з боку батьків, друзів і родичів щодо тривалого часу перебування за комп'ютером.

Як зазначив академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка, від кіберзалежності за даними різних досліджень, страждають 14-16% дітей, а 6-8% мають важкі наслідки від цієї залежності. Вони проявляються в таких захворюваннях, як шизофренія та інші психічні розлади, невралгія, порушення опорно-рухового апарату (сколіоз), короткозорість тощо.

«Перш за все у кіберзалежність потрапляє дитина, яка дуже слабо пов'язана з навколишнім світом, тож компенсує цю прогалину за допомогою Інтернету. Причини занурення дитини у віртуальний світ – проблеми в сім'ї, школі, оточенні, іноді в психічному або фізичному здоров'ї. І забороною тут не допомогти. Любов до ігор – це нормальне явище для дитини, але якщо в її житті відсутні спорт, художня самодіяльність, прогулянки на свіжому повітрі, спілкування з друзями і рідними, то це якраз і веде до кіберзалежності. Інтернет дає можливість створити собі новий образ, отримати все, чого не вистачає в звичайному житті, там можна знайти спілкування, увагу, любов або втілити свої фантазії і мрії. Проте у підсумку діти втрачають здатність до соціальної адаптації, у них виникають проблеми зі здоров'ям», – зазначив Олександр Бандурка.

Перший проректор Харківського національного університету внутрішніх справ Дмитро Швець зазначив, що в сучасному світі технічний прогрес постійно вдосконалюється. Зараз майже в усіх є телефони, комп’ютери, доступ до Інтернету.  Діти з раннього віку знайомляться з комп’ютерними іграми, і, як наслідок, виникає таке негативне явище, як кіберзалежність. «Для подолання цієї проблеми науковці нашого університету розробляють методичні рекомендації для працівників поліції ювенальної превенції, проводять певні дослідження та опитування дітей, – підкреслив Дмитро Швець. – Я впевнений, що ми разом  визначимо шляхи вирішення даної проблеми». 

Ще одна проблема, до якої веде Інтернет-залежність дітей, носить кримінальний характер. Як повідомив начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Харківській області Андрій Хоменко, деякі правопорушення, які скоюють підлітки, безпосередньо пов'язані з комп'ютерними технологіями. Наприклад, минулого року в Основ'янському районі, неповнолітній юнак вчинив 11 правопорушень, пов'язаних із шахрайством на популярному сайті купівлі та продажу. Крім того, підлітки, які вчиняють крадіжки, знімають цей процес на відео, яке згодом викладають у закритих групах на кшталт «Вкрадене ...» в мережі «Вконтакті». Андрій Хоменко також нагадав, що у 2017 році великого резонансу в суспільстві набули факти участі дітей у так званих групах смерті «Синій кит», «Розбуди мене о 4:20», «5:17», «5:18» та інших, що підштовхували підлітків до скоєння суїциду. Завдяки проведеній профілактичній роботі в Харкові та Харківській області подібних випадків вдалося уникнути.

«Іще одна проблема – втеча дітей з сім'ї. У минулому році до поліції надійшло 356 заяв про розшук 370 дітей. Протягом доби були знайдені 95% зниклих, більшість з яких знаходилися в інтернет-кафе  та клубах, де є вихід до інтернет-мережі і де можна пограти в онлайн-ігри», – повідомив Андрій Хоменко.

Як відзначили учасники круглого столу, державою вживаються певні заходи для зменшення кіберзалежності дітей. Так, в Україні була прийнята програма «Безпечний інтернет», а Міністерством освіти і науки розглядається питання введення посади дитячого психолога та соціального працівника в школах. У системі МВС створено підрозділи ювенальної превенції, працівники якої займаються попередженням дитячої злочинності.

За словами спеціалістів, повністю обмежити дитину від взаємодії з комп'ютером у наш час досить складно і не потрібно вдаватися до крайнощів. Батькам необхідно суворо обмежити час перебування дитини за комп'ютером, дозволяти користуватися гаджетами лише за необхідністю. Дорослі повинні обов’язково стежити, які сайти відвідує дитина, що дивиться. Загалом батьки мають більше часу приділяти особистому спілкуванню, зацікавити підлітків зайняттям спортом або іншими хобі. Психологи радять: щоб виключити вірогідність виникнення залежності від віртуальних ігор, потрібно наповнити життя дитини цікавими яскравими подіями.

ВЗГ ХНУВС