Шановні друзі!

Щиро вітаю вас із визначною датою – сторіччям підготовки кадрів для правоохоронних органів України.

Дивлюся на курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ  – у поліцейських одностроях, які щоденно навчаються, здобувають практичний досвід – і стає надзвичайно цікаво, якими були ті, хто рівно 100 років тому ставали на захист правопорядку тут, у Харкові.

Кінець листопада 1917 року. По суті, злам епох. Один режим змінює інший, а паралельно – намагання і сподівання українського народу побудувати власну незалежну державу. Час поневірянь, коли важко було зрозуміти, хто кому друг та ворог. І в цей період знаходилися молоді хлопці, які вважали за свій обов’язок захищати правопорядок.  

Вони були погано вдягнені. Не мали необхідного спорядження, були озброєні лишень ентузіазмом та непоборним прагненням до змін. Яка тоді могла бути підготовка?! Короткі курси і вперед на барикади!

Ми не знаємо, як склалася доля тих молодих людей, що представляли Державну варту, які опинилися у вирі буремних часів. Але ми сміливо можемо стверджувати, що Українська революція, частиною якої вони були, стала рушійною силою, що заклала основи формування національної правоохоронної системи.

Дозволю собі процитувати слова міністра внутрішніх справ Арсена Авакова під час презентації патрульної поліції в Харкові: поліція – це хребет державності. Поліція – це ритм, ритм порядку, в якому кожен із нас може створювати.

Я впевнена, що сьогодні для правоохоронної системи України дуже важливий і надзвичайно позитивний етап. Це - час перетворення, період становлення нової української системи захисту правопорядку.

Три з половиною роки тому Арсен Аваков обіцяв, що правоохоронна система буде діяти за принципом «Служити та захищати».  Тоді багато хто скептично поставився до такої амбітної заяви. Але результати останніх соціологічних опитувань – найкраща відповідь усім скептикам – Національна поліція впевнено здобуває довіру громадян.

Я часто буваю у Харківському національному університеті внутрішніх справ, як голова Наглядової Ради цікавлюся життям ВИШу, і мені дуже приємно усвідомлювати, що курсанти та студенти, які буквально за кілька років поповнять лави правоохоронців, дійсно гідні того, аби називатися поліцейськими.  

Я щиро дякую керівництву і колективу Харківського національного університету внутрішніх справ за якісну підготовку кадрів, за сумлінну працю, за виховання справжніх громадян своєї країни! Невпинного Вам руху вперед!

Зі святом!

Слава Україні!