24 листопада працівники кафедр педагогіки і психології (факультет № 3), психології і соціології (факультет № 6), психологи відділу психологічного забезпечення, курсанти та студенти взяли участь у флешмобі на майдані Конституції, який проводився в рамках глобальної кампанії UNiTE «16 днів активізму проти гендерно обумовленого насильства в Україні». Цього року флешмоб, який передує старту «16 днів активізму», одночасно проходив в 16 містах України. Захід відкрили народний депутат Ірина Луценко та голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична.

На підтримку «16 днів активізму» щорічно проводиться кампанія Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй по боротьбі з насильством щодо жінок (UNiTE), яка закликає до глобальних дій, спрямованих на підвищення обізнаності та створення можливостей для обговорення проблем і їх рішень в усьому світі. Міжнародна кампанія проводиться щорічно з 25 листопада (Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок) по 10 грудня (День прав людини). «Ці 16 днів спрямовані на те, щоб у всьому світі люди піднімали питання насильства в сім'ях, насильства під час війни, збройних конфліктів, насильства економічного, психологічного над жінками і старшим поколінням, над дітьми», – зазначила Ірина Луценко.

«Сьогодні Харківщина приєдналася до цієї акції і каже своє рішуче «ні» насильству над жінками, – зазначила Юлія Світлична. – Кожна жінка повинна бути захищена. Ми тут зібралися тому, що ми сильні, тому, що ми сповідуємо закони XXI століття. Спасибі всім, хто приєднався до цієї акції. ми розуміємо, що ця проблема є в Україні. Але наша головна сила в тому, що ми її не замовчуємо. У Харківській області є суспільне розуміння того, що ми повинні сформувати нульову терпимість до насильства. Сподіваюся, що кожен з нас розуміє важливість цієї проблеми, і з кожним роком у нас буде все більше однодумців».

Ірина Луценко навела цифри про ситуацію з сімейним насильством в Україні: «Щорічно поліцією фіксується близько 165 тисяч звернень жінок, які зазнали в сім'ї побоїв, принижень, зґвалтування». Вона зазначила, що зараз на розгляді в парламенті знаходяться два законопроекти, що стосуються питання гендерно зумовленого насильства.

Під час флешмобу традиційним кольором акцій UNiTE – помаранчевим – підсвітили монумент Незалежності України на площі Конституції, а всі учасники акції розкрили помаранчеві парасольки на знак солідарності.