В університеті відбулася конференція, присвячена 100-річчю початку підготовки охоронців правопорядку в Харкові. Привітати колектив університету з вагомою ювілейною датою прибули численні гості – представники органів державної влади та місцевого самоврядування, народні депутати, представники Міністерства внутрішніх справ України, інших силових структур, прокуратури, суду, наукових та науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів, ветерани ОВС, керівники вищого навчального закладу та його структурних підрозділів різних років, нинішні працівники постійного та перемінного складу університету.

Перед початком урочистого заходу присутнім було запропоновано переглянути фільм, присвячений ювілейній даті, в якому відображено основні віхи становлення та формування правоохоронних органів в Україні та Харкові, зокрема, передумови розвитку системи підготовки правоохоронних кадрів та виникнення перших освітніх установ, створення першого в системі МВС незалежної України вищого навчального закладу – Харківського національного університету внутрішніх справ.

Указом Президента України з метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України, військової звитяги захисників рідної землі та тисячолітньої історії державотворення нашого народу – 2017 рік проголошено Роком Української революції 1917–1921 років. Багато подій сталося за минуле століття, багато правоохоронців поклали свої життя, захищаючи закон і порядок, задля нашого миру та спокою. Сьогодні разом з іншими патріотами нашої держави вони беруть участь в антитерористичній операції, відстоюють право українського народу жити у власній, незалежній державі. Тож усім присутнім було запропоновано розпочати конференцію із хвилини мовчання пам'яті мужніх синів і дочок України та покласти квіти до пам’ятника загиблим правоохоронцям.

Сьогодні вся Україна вшановує річницю пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років, до якої творчий колектив університету підготував тематичну літературно-музичну композицію.

З нагоди ювілейної дати – 100-річчя підготовки правоохоронців на Харківщині – до присутніх звернувся ректор університету, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, який зазначив, що найбільшою цінністю університету є люди, які створювали цей навчальний заклад, які працювали в ньому. Сьогодні університет входить у двадцятку найкращих вищих навчальних закладів України. «У нас хороші перспективи. Головне, що наші випускники виходять з навчального закладу не тільки спеціалістами. Головне, що у них горять очі, що вони наповнені любов’ю до Батьківщини, до українського народу, і для них слова «незалежність», «суверенітет» – не пусті слова. Свобода і права громадян – це той пріоритет, який для наших випускників на першому плані. Упевнений, що вони будуть гідно працювати у підрозділах Національної поліції, в інших правоохоронних структурах, а найкращим показником їхньої роботи стане відчуття безпеки у громадян України», – зазначив ректор.

Директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Олексій Максимов зачитав поздоровлення, яке надійшло колективу університету від Президента України Петра Порошенка: «За роки незалежності України колектив університету сприяв становленню цілої плеяди державних і політичних діячів, відомих вчених, визначних керівників правоохоронних органів, підготувавши понад 40 тисяч висококваліфікованих спеціалістів. Диплом університету став справжнім «знаком якості», бажаним для тисяч молодих людей із різних регіонів України. Висловлюю глибоку вдячність всьому особовому складу Харківського національного університету внутрішніх справ за служіння справі охорони правопорядку, педагогічну майстерність, професіоналізм, внесок у розвиток юридичної науки, підготовку і виховання майбутніх поколінь вартових Закону, на яких покладено виконання благородної складної місії – захист громадського порядку, спокою і безпеки співвітчизників, миру та злагоди у суспільстві», – йдеться у вітанні.

Олексій Максимов передав поздоровлення від голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної: «Дорогі друзі! Шановні правоохоронці! Щиро вітаю вас зі знаменною датою – 100-річчям підготовки охоронців правопорядку в Харкові! 100 років – це життя кількох поколінь. Кожне з них зробило свій неоціненний внесок у боротьбу зі злочинністю та безпеку громадян. У 1920-ті роки – це була протидія бандитизму, в роки Другої світової війни – захист Вітчизни. Нинішнє покоління правоохоронців відзначилося у боротьбі за збереження суверенітету та незалежності України.

Професія поліцейського була і залишається однією з найбільш необхідних у суспільстві. Щоденно захищати права та інтереси громадян від протиправних зазіхань, щомиті бути готовими прийти на допомогу тим, хто потрапив у біду — це високе покликання сміливих і мужніх людей, в тому числі й тих, хто починає свій професійний шлях з гордого і відповідального звання курсанта.

Бажаю усім міцного здоров’я, мирного неба та щедрої долі! Упевнена, що ви завжди будете високо тримати прапор флагмана науки та освіти!».

З нагоди ювілейної дати Олексій Максимов вручив працівникам навчального закладу Подяки голови Харківської обласної державної адміністрації.

Зі словами поздоровлення звернулася до працівників університету голова Наглядової ради навчального закладу, член Колегії МВС України, народний депутат України Ірина Єфремова та передала вітання від Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Накази Міністерства  внутрішніх справ України про відзначення працівників університету оголосив заступник директора Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової роботи Василь Кобко.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов у своєму виступі зазначив: «Будь-яка європейська держава, яка будує демократичне суспільство, вважає, що на першому місці повинно бути його величність Право. Тож, звертаючись до тих правоохоронців, які лише починають свій професійний шлях, хочу зазначити, що як би не було важко, які б виклики не стояли перед державою, ви повинні бути професіоналами, берегти власну честь, гідність і тоді від  суспільства вам завжди буде повага». За сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди 100-річчя підготовки охоронців у місті Харкові Сергій Чернов відзначив Подяками Голови Харківської обласної ради працівників вишу.

Історію становлення навчального закладу, перемоги і здобутки його колективу відзначили у своїх виступах засновник університету та його перший ректор, народний депутат України I–IV скликань, академік Національної академії правових наук України, генерал-полковник міліції Олександр Бандурка; ректор університету 2012–2015 років, перший заступник Міністра внутрішніх справ 2003-2005 років, народний депутат України V–VI скликань, член-кореспондент Національної академії правових наук України, генерал-полковник міліції Сергій Гусаров.

Також колектив університету цього дня привітали начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області, генерал поліції третього рангу Олег Бех; голова Ради ректорів Харківської області, ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, академік Національної академії наук та Національної академії педагогічних наук Віль Бакіров; президент Харківського університетського консорціуму, директор Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, доктор соціологічних наук, професор Людмила Бєлова; Міністр внутрішніх справ України 2001–2003 років генерал-полковник міліції Юрій Смирнов; представники вищих навчальних закладів системи МВС України – ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко, ректор Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка Мар’ян Комарницький, перший проректор Національної академії внутрішніх справ полковник поліції Станіслав Гусарєв, проректор Донецького юридичного інституту капітан поліції Єгор Назимко, професор кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права НАВС Олександр Джужа; начальник Національної академії Національної гвардії України генерал-майор Сергій Соколовський; начальник Східного територіального управління Національної гвардії України генерал-майор Анатолій Лебідь.

Після закінчення урочистого заходу для представників засобів масової інформації відбувся брифінг за участі голови Наглядової ради університету, народного депутата України Ірини Єфремової та ректора університету генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка.

Працівники Харківського національного університету внутрішніх справ, які відзначені нагородами з нагоди 100-річчя підготовки охоронців правопорядку в місті Харкові:

Наказами Міністерства внутрішніх справ України

від 23 листопада 2017 року № 1248 о/с та №1249 о/с

за сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, вагомі особисті досягнення в професійній діяльності, активну участь у підготовці фахівців для Національної поліції України та з нагоди 100-річчя підготовки в м. Харкові (1917-2017 рр.) кадрів для системи правоохоронних органів відзнакою Міністерства внутрішніх справ України – Грамотою нагороджено:

-     Бандурку Олександра Марковича, професора кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1;

-     Гусарова Сергія Миколайовича, професора кафедри адміністративного права і процесу факультету № 3;

 

відзнакою Міністерства внутрішніх справ України – нагрудним знаком «За безпеку народу»

 

-   Комзюка Анатолія Трохимовича, професора кафедри адміністративного права і процесу факультету № 3;

-   Левашова Олександра Семеновича, завідувача кафедри іноземних мов факультету №1;

-   Процких Тамару Олексіївну, директора загальної бібліотеки;

-   Горпинича Геннадія Федоровича, викладача кафедри спеціальної фізичної підготовки факультету № 2;

-   Кацалапа Сергія Михайловича, фахівця факультету № 1;

-   Погрібного Ігоря Митрофановича, доцента кафедри загальноправових дисциплін факультету № 6;

-   Щербакову Ірину Василівну, начальника відділу зв`язків з громадськістю;

 

оголошено Подяку:

-     лейтенантові поліції Руднєву Владиславу Сергійовичу, слухачу факультету № 3, який здобуває ступінь вищої освіти «магістр».

 

Подякою голови Харківської обласної державної адміністрації

за сумлінне виконання службових обов’язків, високі показники у навчально-виховному процесі та з нагоди 100-річчя підготовки охоронців правопорядку у м. Харкові (1917-2017 рр.) нагороджені:

-       Бабак Сергій Анатолійович, завідувач кафедри військової підготовки;

-       Кондратов Дмитро Юрійович, доцент кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1.

 

Подякою голови Харківської обласної ради

за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди 100-річчя підготовки охоронців у місті Харкові нагороджені:

-       Бандурка Олександр Маркович, професор кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1;

-       Зайченко Ольга Львівна, провідний бухгалтер відділу фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку;

-       Логвиненко Ігор Альбертович, завідувач кафедри теорії та історії держави і права факультету №1.

ВЗГ ХНУВС