Курсанти навчальної групи Ф-1-101 разом із куратором старшим викладачем кафедри теорії та історії держави і права факультету №  1 Харківського національного університету внутрішніх справ майором поліції Іваном Кріцаком відвідали пам’ятник церковної архітектури – Свято-Іоанно-Усікновенський Храм м. Харкова, якому виповнилося 160 років.

З благословення настоятеля Храму протоієрея Ярослава (Бовтюка) диякон Володимир (Бугрим) провів для молоді екскурсію – розповів про історію Храму, святині, які знаходяться в ньому, показав курсантам прилеглу до Храму територію. Раніше біля Храму знаходилося перше міське Іоанно-Усікновенське кладовище – найбільш відоме та елітне.  Тут були захоронені  видатні мешканці м. Харкова, такі, як живописець С.І. Васильківський, основоположник українського театру М.Л. Кропивницький, поет П. Гулак-Артемовський, живописець М.Г. Бурачек, професор Д. Багалій, О.О. Потебня, Д.М. Сумцов, А. М. Бекетов. К.Т. Соленник, сімейні поховання Квіток (Основяненко) та багато інших відомих особистостей. За своїм значенням і красою нагробних плит це кладовище не поступалося Личаківському кладовищу у м. Львові та інших містах України. Однак, у 1970 році воно було ліквідоване і сьогодні на його місці знаходиться парк «Молодіжний».

Нинішній настоятель Храму, духівник Харківської Єпархії протоієрей Ярослав (Бовтюк) віддав пастирському служінню 56 років свого життя, з них 47 років Свято-Іоанно-Усікновенському Храму. У Духовній академії навчався в одній групі з Католикосом-Патріархом усієї Грузії – Ілією II, який був старостою групи.

Як стало відомо, у радянські часи на подвір’ї Свято-Іоанно-Усікновенського Храму, настоятелем був побудований і освячений перший Храм у Харківській Єпархії на честь преподобного Іова Почаївського.

Історія Свято-Іоанно-Усікновенського Храму нерозривно пов’язана з багатостраждальною історією життя настоятеля Храму, який, навіть потрапивши до психлікарні під час богоборчих гонінь, не зрікся православної віри, не втратив любові до України та свого народу. Отця Ярослава знають і поважають за його скромність та велике смирення, чуйність і доброту. Під час спілкування з молоддю, він дав настанови юнакам і дівчатам, благословивши кожного на добрі справи.

Старший викладач кафедри теорії та історії

держави і права факультету № 1,

майор поліції

Іван Кріцак