Експерти Консультативної місії Європейського союзу в Україні провели у м. Суми навчальні тренінги, в яких взяли участь слідчі Національної поліції, працівники прокуратури, представники Харківського національного університету внутрішніх справ – капітан поліції Олексій Салманов та підполковник поліції Тетяна Пазинич. Мета заходу – зміцнення співробітництва та ознайомлення з досвідом Європейських країн у протидії злочинності. Спікерами та тренерами виступали керівники слідчих підрозділів та прокурори Фінляндії, Румунії, Болгарії, Швеції, Великобританії.

Під час семінару були презентовані й розглянуті питання: перспективи впровадження в Україні Програми захисту свідків за стандартами функціонування цього інституту у країнах Європейського союзу (приклад досвіду Румунії, Фінляндії); основи протидії економічним злочинам; сутність і роль фінансових розслідувань; сутність легалізації коштів, здобутих від незаконної діяльності, особливості розслідувань та попередження цих злочинів (приклад досвіду Швеції); особливості розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків; основи протидії насильству в сім’ях, особливості розслідування таких фактів (приклад досвіду Великобританії); основи протидії кіберзлочинності (приклад досвіду Болгарії); причини корупції, засоби подолання і особливості розслідування фактів корупційних дій з боку високопосадовців (приклад досвіду Чехії). 

Інформація, отримана під час тренінгу, з урахуванням досвіду країн Європейського союзу, буде використана в навчально-методичному супроводженні дисциплін, що викладаються кафедрами криміналістики та судової експертології, кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 ХНУВС.

ВЗГ ХНУВС