Курсанти факультету № 2 Харківського національного університету внутрішніх справ разом з куратором Оленою Чорноус відвідали виставки «Наш край у IX–XVIII століттях» та «Україна часів козацтва» в Харківському історичному музеї.

Експозиція «Наш край у IX–XVIII століттях» розповідає про історичне минуле України та особливості розвитку нашого краю від становлення давньоруської держави і до падіння козацької держави – Гетьманщини. Знайомство з історією починається з епохи Київської Русі, до складу якої входила північно-західна частина Харківщини. Одним з найбільш відомих міст нашого краю того часу було згадуване в літописах місто Донець. Окрім предметів, знайдених під час розкопок цього міста, в експозиції також представлені предмети, які розповідають про високу культуру давньоруської держави. Це срібні жіночі прикраси, зброя, гроші.

Виставка «Україна часів козацтва» презентує один із найвизначніших періодів національної історії козацьку добу,час розгортання нової хвилі боротьби українського народу за волю та створення самостійної держави. Головною реліквією виставки є унікальний гетьманський прапоркінця XVII століття. Майже півстоліття – цілих 42 роки – прапор уособлював найвищу державну владу в козацькій державіГетьманщині.З ним пов’язані іменачотирьох українських гетьманівІвана Самойловича, Івана Мазепи, ІванаСкоропадського та Данила Апостола.Цінність реліквії підсилює той факт, що це одне з трьох гетьманських знамен, що збереглися до нашого часу і єдина пам’ятка цього типу в Україні (інші зберігаються у Москві та Стокгольмі).

ВЗГ ХНУВС