Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ Олексій Сердюк взяв участь у XVIII щорічному колоквіумі з транснаціональної злочинності, який проходив у м. Братислава (Словаччина) з 18 по 20 червня 2017 року.

Під час семінару Олексій Сердюк та заступник декана факультету гуманітарних і соціальних наук Англія Раскін Університету, керівник магістратури з кримінології, доктор Ганна Марковська  виступили із доповіддю «Торгівля зброєю під час конфлікту: розуміння незаконних мереж торгівлі зброєю в Україні».

Матеріали семінару щорічно видаються у тематичній колективній монографії у видавництві Wolf Legal Publishers. Робота над розділом, який буде опубліковано наприкінці року, починається з презентації, яка обговорюється на колоквіумі. Написаний з урахуванням отриманих на колоквіумі зауважень розділ надсилається рецензентам. Після процедури рецензування, яка займає 2–3 місяці, матеріали публікуються, і монографія презентується наступного року на наступному колоквіумі. Робота над публікацією триває один рік. Олексієм Сердюком у співавторстві з Ганною Марковською підготовлено п’ять публікацій у збірках цього колоквіуму англійською мовою.

Кожного року колоквіум відбувається в новому університеті Європи. Науковому керівнику колоквіуму професору Петрусу ван Дайну було запропоновано у 2018 році провести колоквіум у Харківському національному університеті внутрішніх справ. Петрус ван Дайн, а також члени редакційної колегії колоквіуму дали попередню згоду. Проведення цього науково-комунікативного заходу сприятиме розвитку творчих зв’язків українських та закордонних науковців.

Також від професора Петруса ван Дайна надійшла пропозиція щодо проведення спільного з науковцями ХНУВС дослідження, спрямованого на вивчення розуміння та досвіду реформування поліції в різних країнах Європи. В рамках цієї ініціативи було проведено низку фокусованих групових інтерв’ю з працівниками поліції харківського регіону. Сьогодні триває опитування різних категорій працівників поліції з метою виявлення актуальних проблем та перешкод у реформуванні Національної поліції України, триває написання спільної наукової статті. Результати попередніх досліджень покладено в основу низки наукових рекомендацій та пропозицій, надісланих до МВС України.

ВЗГ ХНУВС