Представники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у Першому міжнародному саміті з кібербезпеки «GCS-2017», який проходив у м. Київ протягом двох днів.

Курсанти факультету № 4 (кіберполіції) та студенти факультету № 6 (права та масових комунікацій), на чолі зі старшим викладачем кафедри кібербезпеки університету майором поліції Олексієм Рвачовим, взяли участь у роботі саміту. Представники університету слухали доповіді спікерів, брали участь у воркшопах, а також, як волонтери, надавали практичну допомогу організаторам саміту у проведенні заходу. Також у роботі саміту взяв участь академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка.

У роботі саміту взяли участь понад 500 учасників, серед яких міжнародні та вітчизняні експерти у галузі кібербезпеки, представники державних, приватних (комерційних) та громадських організацій, що займаються проблемами кіберзахисту, в тому числі РНБО України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального звязку та захисту інформації, Департаменту кіберполіції Національної поліції України, Національного банку України, дипломатичні працівники установ США, Ізраїлю, Казахстану, а також науковці установ НАН України та науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів України, що займаються підготовкою фахівців з протидії кіберзагрозам.

Під час саміту спікери та учасники дискусійних панелей обговорили такі питання:

-         проблемні аспекти підготовки нового покоління професіоналів у сфері кібербезпеки;

-         співпраця та обмін розвідувальною інформацією про загрози;

-         світ безпеки «Інтернету речей»;

-         забезпечення безпеки нового покоління ІТ-користувачів;

-         використання шифрування для забезпечення безпеки інформації;

-         штучний інтелект та машинне навчання;

-         захист виборчого процесу в цифрову епоху.

Спікери у своїх виступах розглянули основні кібератаки, що відбулися в Україні, США, країнах Європи за останні кілька років, спільні методи та способи за допомою яких вони вчинялися, а також наголосили на необхідності захисту об’єктів критичної інфраструктури країни і не тільки тих, що належать державі, але й тих, що перебувають у власності приватних телекомунікаційних та енергетичних компаній тощо.

Також у ході саміту проводилися додаткові сесії у вигляді інтерактивних діалогів (воркшопів) з експертами-доповідачами, під час яких учасники саміту ставили запитання, отримували відповіді й експертні консультації.

В рамках роботи саміту низка компаній, що займаються проблемами інформаційної та кібербезпеки, розгорнули свої виставкові стенди, на яких учасники заходу мали можливість ознайомитися з експозицією інноваційних рішень щодо забезпечення захисту інформації, що передається по радіо- та проводових  телекомунікаційних каналах зв’язку, можливостями сучасних систем інтелектуального відеоспостереження, сучасними способами авторизації користувачів в інформаційно-телекомунікаційних системах тощо.

Курсанти та студенти Харківського національного університету внутрішніх справ під час роботи саміту поспілкувалися із заступником начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України Віталієм Чубаєвським, який високо оцінив рівень підготовки представників університету та ентузіазм, з яким вони завжди виконують поставлені перед ними завдання.

Саміт було організовано Міжнародною агенцією регіонального розвитку «GloBee», компанією «Mercury» (США). Одним із співорганізаторів саміту виступив офіс Харківської області у Вашингтоні (США).

 

Олексій Рвачов,

старший викладач кафедри кібербезпеки факультету № 4

(кіберполіції та протидії торгівлі людьми) ХНУВС