У Харківському національному університеті внутрішніх справ проходить І Всеукраїнська курсантсько-студентська науково-практична конференція «Університетські кримінально-правові та кримінологічні читання». Така конференція проводиться уперше і в ній беруть участь не тільки курсанти та студенти ХНУВС, а й студенти Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Відкрив конференцію ректор, доктор юридичних наук, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він відзначив актуальність обраної для обговорення тематики, наголосивши, що буде дуже цікаво почути думку молоді з багатьох питань, як теоретичних аспектів кримінального права, так і практики його застосування. Тим більше, що процес реформування органів внутрішніх справ, системи відомчої освіти щодо підготовки фахівців для Національної поліції України триває.

Академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, президент Кримінологічної асоціації України Олександр Бандурка наголосив, що протидіяти та запобігати злочинам, а також проводити профілактичну роботу з населенням є найголовнішим завданням правоохоронців. Вивчаючи зарубіжний досвід, не слід забувати й про власний, вітчизняний. Він побажав курсантам і студентам успіхів у творчому пошуку, не боятися сміливих ідей і завжди прагнути більшого.

У рамках роботи конференції запланована робота у секціях за темами: актуальні теоретичні та прикладні проблеми кримінального права; сучасні теоретичні та прикладні проблеми кримінології; проблеми міжнародного та зарубіжного кримінального права і кримінології; кримінально-правові та кримінологічні засади протидії корупції.

За словами завідувача кафедри кримінального права і кримінології, доктора юридичних наук, професора Олексія Литвинова, планується, що ця конференція стане щорічною і значно розширить географію своїх учасників, серед яких будуть представники вишів з усієї України, яким цікава заявлена тематика. Також Олексій Литвинов відзначив, що у цієї конференції є особливість – доповідач повинен не тільки висловити власну думку, але й доповнити виступ наочними матеріалами – слайдами, фотоматеріалами тощо.

Усі тези, які були надіслані на конференцію, увійшли до збірника статей, який отримав кожний учасник наукового заходу. За результатами роботи конференції курсанти і студенти отримають сертифікати.

 

ВЗГ ХНУВС