Напередодні відзначення Дня пам'яті і примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ветеранською організацією Харківського національного університету внутрішніх справ та відділом соціально-гуманітарної роботи було проведено зустріч курсантів з учасниками Другої світової війни – Афанасієм Калиновичем Текучевим, старшиною батареї 80-міліметрових зенітних гармат, учасником бойових дій з 1943 по 1945 рр., який захищав небо над Харковом, Шепетівкою, Чепстаховим (Польща), та Миколою Феодосійовичем Павлюченком, єфрейтором, командиром гарматного розрахунку, учасником бойових дій у 1944–1945 рр., який захищав небо над Дніпродзержинськом (нині – Каменське),охороняв один із військових заводів.

Зустріч відкрив перший проректор університету підполковник поліції Дмитро Швець: «Український народ завжди пам'ятатиме ціну, яку він заплатив за мир, за надану можливість нинішнім поколінням жити, працювати та виховувати дітей. Тож ми маємо бути гідними подвигу попередніх поколінь».

Виступаючи перед курсантами, учасник Другої світової війни Афанасій Калинович зазначив: «Наша пам'ять – це долі близьких і рідних нам людей. Ми маємо зберегти їхні історії та розповісти наступним поколінням, адже людина, яка нічого не знає про своїх предків, схожа на перекоти-поле – куди вітер повіє, туди й покотиться. Є такий вислів: «Народ, який не береже свої могили, приречений на вимирання». Я вважаю, що народ, який нічого не знає про свою історію, не пам'ятає її, теж приречений. Ми маємо залишити по собі добрий слід і передати частку мудрості, своєї доброти і любові наступному поколінню. Тоді й не забудемо, хто ми є в цьому світі». 

Із курсантами також поспілкувався Микола Феодосійович: «Уже багато десятиліть минуло з того часу, як закінчилася Друга світова війна, що принесла багато горя людству. У кожній родині втратили дорогих людей, у багатьох з яких навіть немає могили. Наші бойові товариші гинули у страшних боях. Діти повоєнних років не могли думати не те що про іграшки, а навіть про навчання у школі. Багато дітей залишилися сиротами. З війни поверталися пораненими не лише фізично, а й з болем у душі. Проте війна відкривала в людях і багато хорошого – всі намагалися допомогти один одному у складних обставинах. Армія здобула перемогу, звільнила нашу країну, але дуже дорогою ціною – ціною мільйонів життів, річок сліз і безліччю скалічених доль».

Голова ветеранської організації університету Сергій Кацалап подякував ветеранам за цікаву зустріч, спогади і зазначив: «Вшановувати пам'ять загиблих у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – це найменше, що ми можемо зробити для тих, завдяки кому сьогодні живемо й працюємо. Ми маємо завжди пам’ятати цей гіркий урок історії».

Від колективу університету ветеранам вручили квіти й подарунки.

ВЗГ ХНУВС