Урочистості із вшанування пам’яті воїнів-визволителів відбулися на території Національного меморіального комплексу «Висота маршала І. С. Конєва» – пам’ятного для усіх харків’ян місця, де був розташований командний пункт командувача військ Степового фронту маршала Івана Степановича Конєва.  

Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Сокуренко, академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка, працівники та курсанти навчального закладу разом із ветеранами Другої світової, учасниками АТО, представниками громадськості та керівництвом області вшанували хвилиною мовчання тих, хто боровся у лавах збройних сил, мирних жителів, які загинули від рук фашистів.

Звертаючись до всіх присутніх, голова ХОДА Юлія Світлична відзначила, що перемога над нацизмом є спільною для кожного українця та європейця, для всього світу. «Українські воїни воювали в складі різних військ: в антигітлерівській коаліції, партизанському русі, підпіллі багатьох європейських країн. І ми сьогодні до землі вклоняємося тим героям, які наблизили капітуляцію ворога, що здавався нездоланним. Ми пам’ятаємо ту ціну, яку ми заплатили за мир, і не дамо жодному агресору ступити на нашу рідну землю. Тут, на місті слави, зібралися діди та онуки, захисники Батьківщини: ті, хто стримував Третій Рейх, та ті, хто боронить Україну на сході. Ми цінуємо подвиг кожного солдата, який своєю силою та волею боронить нашу країну. Слава воїну-герою! Слава українському війську! Слава Україні!», - відзначила Юлія Світлична».

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, виступаючи перед присутніми, закликав усіх пам’ятати героїв війни, їх безсмертний подвиг, славну перемогу. 

Народний депутат України I-IV скликань, генерал-полковник міліції  Олександр Бандурка зазначив: "Ми знаємо свою історію, цінуємо героїзм наших предків, у них вчимося любити рідну землю, шанувати старші покоління і будувати світле майбутнє. Чим більше часу відходить в історію, тим величніше подвиг героїв. Традиції патріотизму українського народу дуже необхідні сьогодні, Ми єдині у стремлінні до миру. Слава Україні!".

Після урочистої частини присутні фотографувалися на згадку, слухали пісні та мелодії воєнних років у виконанні духового оркестру та частували ветеранів польовою кашею.

ВЗГ ХНУВС